Бившият полицай Йордан Пацев и баща му Петър бяха осъдени за убийстовто на колшаря Шабан от Пловдивският окръжен съд.

Подсъдимият Йордан Пацев беше осъден на десет години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Баща му получи десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Те бяха признати за виновни в това, че на 07.04.2013 г. в гр.Пловдив в съучастие като извършители умишлено са умъртвили Камен Щерев.

Подсъдимият Йордан Пацев работел в системата на МВР от 20 септември 2005 година.

Припомняме, че на 7-ми април 2013 година Йордан Пацев заедно със своя баща -Петър Пацев, около 14,00 часа се прибирали в дома си. Близо до жилищния блок, в който живеели двамата осъдени е имало метални гаражи.  Там бил Камен Щерев по прякор "Шабан", който бил клошар и нямал жилище. Поради тази причина той бил запалил огън. Подсъдимите паркирали лекия автомобил и слезли от него. Те видели клошаря, който бил близо до запаления огън. Двамата се ядосали, тъй като Щерев и друг път бил палил огън на същото място и димът от него достигал до жилището, в което живеели.

Йордан и Петър Пацеви започнали да го бият. Всеки един от двамата нанесъл множество удари с ръце и с крака, по тялото, по главата, по краката на пострадалия.

Йордан Пацев извадил от багажника на паркирания си лек автомобил полицейска палка и със същата започнал да удря мъжът, докато баща му продължавал да рита с крака починалият мъж. По време на побоя, в близост до мястото, където били, бил свидетелят Атанас Чирпанлиев.

Свидетелят видял, че подсъдимите нанасят множество удари на пострадалия Щерев и им казал да преустановят побоя над него. Вместо да спрат, Йордан Пацев тръгнал срещу него с полицейската си палка и го заплашил, че ще удари и него. Изплашен, свидетелят се отдалечил на няколко метра, а те продължили да бият Камен Щерев. Петър Пацев казал на сина си да престане да удря Щерев с полицейската палка. Тогава Йордан Пацев преустановил ударите върху Щерев, а Петър Пацев ритнал Щерев в лицето.

След това двамата си тръгнали, като оставили пострадалия Щерев да лежи на земята в безпомощно състояние.Чирпанлиев отишъл до Камен Щерев и му помогнал да се изправи.

След това го завел в дома си. Подаден бил сигнал до Бърза помощ и до полицията. Екипът на Бърза помощ закарал Камен Щерев с линейка до УМБАЛ „Св.Георги" за оказване на медицинска помощ. В медицинското заведение било установено, че пострадалия Щерев има травми в областта на главата и гръдния кош двустранно, от които починал, въпреки оказаната му медицинска помощ.

Подсъдимите са осъдени солидарно да заплатят на близките на пострадалия сумата от общо 40 000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg