Най-малко 10 000 души ще бъде броят на заразените от коронавирус до есента. Такава прогноза базирана на чиста математика направи проф. Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи към Националния оперативен щаб.

В момента заразените са около 5500. До края на септември – началото на октомври са 90 дни. Средно по 50 случая на ден прави 4500, направи сметка проф. Витанов. Такава сметка дори предвижда далеч по-малко случаи дневно, от колкото се регистрират през последната седмица. 

„Базовото репродуктивно число е 1,25. Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс - все още можем да я хванем. Трябва да се хванат клъстерите и да се ограничат, както досега", обясни проф. Николай Витанов в ефира на БТВ.

„Не сме изпуснали ситуацията с коронавируса. Броят на заразените, колкото и голяма да ви се струва, все още е относително малък“, каза той.

По думите му щабът и правителството правят всичко възможно, за да не се получи пренатоварване на здравната система. Не се и очаква тя да се пренатовари.

„В края на април имаше наложени мерки, които целяха да се хване епидемията още в началото. Много е важно как ще я подхванете. Благодарение на тях броят на заразените беше малък. След това мерките престанаха да се спазват, в резултат на което се получи увеличение на броя на случаите. Това не беше неочаквано – получи се този вторичен пик и сега сме в него“, коментира още професорът.

„Към настоящия момент нещата стоят така. Българското общество е разделено на две – 80% от хората спазват мерките, но другите 20% - не. Тези 20% повличат останалите“, допълни той