Изоставена, разпадаща се, затлачена от боклуци къща на адрес „Дедеагач” 6 виждат от балконите си всеки ден жителите на блока до нея. Кооперацията в столичния квартал „Стрелбище” е построена през 2009-та година, а къщата винаги е била там. С времето, обаче, състоянието на имота само се влошава.

Съседите разказват, че къщата често става подслон на бездомници, както и на роми, които крадат ток от блока.

Освен развъдник на плъхове и болести, както казват съседите, къщата е по средата и на улица, предвидена от регулационните планове на квартала.  В момента къщата дори блокира гаражи на блока.

Подавани са множество сигнали до район „Триадица”, но до ден днешен къщата стои.

Парцелът на къщата граничи с имота на все още непостроения небостъргач на НИКМИ. В него попада и шахтата, на която разчита цялата улица при обилен дъжд. За да я отпушат, обаче, трябва да влязат в частния имот.

Главният архитект на район "Триадица" - арх. Иван Шишков, обясни пред TrafficNews.bg, че е добре запознат с казуса и проблемите, произтичащи от къщата и увери, че процесът по отчуждаване на имота е на финала си. Собствениците на къщата по негови думи са няколко жени на средна възраст. 

Преди години са им предложили директно да откупят имота, за да решат проблема по най-бързия начин, но те са поискали 3 апартамента в замяна, което е твърде много за този обект. На практика, изготвянето на цялостен Подробен устросйтвен план на кв. "Стелбище" е отнело много време, а процедирането на нов план спира действеито на предишните, макар че и според тях през къщата да минава улица. За да попадне къща в регулационния план, вероятно състоянието й е било подобно отдавна, обясни архитекта. 

"Първият регулационен план за тази улица е одобрен през 90-те години. След това се приемат няколко последващи плана, с която тя е подтвърдена, след това е приет цялостен план за квартал "Стрелбище", който е одбрен през 2014-та година и влиза в сила през 2015-та. След това в сила влиза кадастрална карта, която е сгрешена по отношение на границата между къщата и парцела на НИКМИ, което води до процедура за изменение на кадастралната карта в периода 2017-2018та. Малко преди да влезе в сила кадастралната карта, която отговаря на собствеността, е започната процедура за премахване на сградата, която е стигнала до констативни протоколи и писмо да бъде премахната сградата. В последствие, обаче, има решение на Столичния общински съвет за отчуждаване, което започва спешно. То е на финала в момента освен ако собствениците не решат да обжалват оценката на имота си.", разясни Шишков. 

Междувременно, жителите на квартала в близост до изоставената къща се готвят да вдигнат протест през май. Освен заради съборетината, но и заради небостъргача на НИКМИ, двупосочната улица, новодняването и други кварталани проблеми. По отношение на небостъргача, арх. Шишков заяви, че към този момент нищо не говори, че небостъргачът ще изникне на бул. "България".