Депутатите единодушно приеха промени в Наказателния кодекс, с които се дават повече права при т.нар. неизбежна самоотбрана. Предложенията бяха внесени от Обединените патриоти, а днес 106 депутати гласуваха "за" промените.

Предложенията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души нощем или от въоръжен човек.

Предложенията бяха внесени след като пловдивски лекар застреля в двора си крадец.

Майката на Плъха срещу Доктора: Остави три сирачета! ВИДЕОДжевизов е бил под влияние на дрога, когато е нахлул в дома на медика

Според вносителите промените са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение.

От ГЕРБ намекнаха обаче че между първо и второ четене предстои сериозен дебат преди текстовете да бъдат окончателно приети.

"Текстовете са добре обмислени, добре балансирани и съгласувани. Текстовете са прости, категорични и ясни. Единственото което биха постигнали е защита на живота на хората", заяви патриотът Валери Симоенов и допълни: "През 18 век в центъра на Лондон е имало бесилки, на които са бесени слугини, които са откраднали едно пени от господаря си".

От ГЕРБ, макар че подкрепиха текстовете, намекнаха, че трябва по-широк дебат.

"Има много мнения, този текст в НК, освен чисто правен се превръща и в политически текст. Ние не може да си го позволяваме при липсата на половин зала. При приемане на този текст - той ще трябва да бъде прилаган. При прилагане на този текст се оправдават или обвиняват хора за убийство или тежки телесни повреди", аргументира се Маноил Манов от ГЕРБ.

За да стане окончателно факт, промяната трябва да мине и на второ четене.

Отложиха делото за убийството на Жоро Плъха, жена му не се появи в съдаМайката и бащата на Джевизов поискаха 300 000 лева обещтение