Строителната фирма “Трейс” е изготвяла фалшиви документи за пътя в Своге, на който преди 8 месеца загинаха 20 души и тежко пострадаха още 8.
Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. С повдигнати обвинения по случая вече са 7 души. Единият от тях е шофьорът на автобуса ковчег Григор Григоров. Той беше обвинен веднага след катастрофата и остава с най-тежките обвинения. С обвинения са и двама бивши шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов.
 
Според прокуратурата те не са осъществявали контрол върху фирмата изпълнител на ремонта на пътя “Трейс”-София. “Глосов и Атанасов не са искали да навредят финансово на “Трейс-София”, обясни Арнаудова.
 
От думите на говорителя на главния прокурор става ясно, че шефът на полицията в Своге е подавал множество сигнали за лошото състояние на пътя и затова, че настилката е прекалено хлъзгава. Причината да алармира АПИ били многото катастрофи на този път. Първият сигнал е още от 23 юни 2017 година.
 
Тогава Глосов изпраща до "Трейс" писмо да оправят пътя. Фирмата обаче отказала. През следващия един месец обаче нито Глосов, нито Атанасов, не предприели някакви действия. В същото време гаранцията на пътя, която е на стойност около 2 млн. лева, изтичала чак края на август 2017 година.
 
Това означава, че е имало 1 месец, в който Глосов и Атанасов са можели да предприемат мерки и да изискат да бъде изплатена съответната гаранция, но не са го направили.
 
Експертиза, направена в Австрия, е показала, че асфалтовата смес не отговаря на изискванията. Въпреки че в последния слой е трябвало да бъде поставен едър трошен камък е сложен трошен варовик, което е значително по-евтино. Това пък от своя страна е довело до много по-нисък коефициент на полеруемост. При минимален коефициент на полеруемост 50%, този на пътя край Своге е бил 28.

"В същото време обаче по документи е било записвано, че всъщност е поставен едротрошен камък. По тази причина има и обвинения за документи с невярно съдържание и нищо от това, което е описано в документите, не отговаря на истината", обясни Арнаудова.  

"Считаме, че собственикът на фирмата "Трейс", която е спечелила обществената поръчка и е сключила договор за ремонта на този участък, строителният инженер, осъществявал строителния надзор, ръководителят на ремонта и началникът на асфалтовата база са нарушили свои служебни задължения. Неспазването им доведоха до смъртта на 20 души", категорична е Арнаудова.