Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на още 7 души за автобусната катастрофа, станала край Своге на 25 август 2018 г., при която загинаха 20 души, съобщиха от държавното обвинение. На 22 април предстои привличането към отговорност на още един. 

На 17 април градските прокурори са повдигнали обвинения на двамата бивши директори на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и Светослав Глосов за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ не са изпълнили служебните си задължения, с цел да набавят за ДДЗД "Трейс Своге" облага и от това са настъпили значителни вредни последици. 

Атанасов и Глосов са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на по 10 000 лева.

Ден по-късно като обвиняеми са привлечени и още четирима души, един от които Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на "Трейс София" ЕАД- изпълнител по проект "България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17", път II - 16, "Своге- Нови Искър" Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84.

Останалите трима са - началникът на асфалтовата база в Костинброд С. Трифонов, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор, сключен с "Трейс - София"; техническият ръководител И. Иванов, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор с "Трейс - София" ЕАД и Стела Попниколова - щеф на дирекция "Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции" в АПИ.

На 22 април предстои привличането на още едно длъжностно лице от АПИ - М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя.

Наказателната отговорност на петте длъжностни лица е ангажирана за това, че чрез свои действия и бездействия, при условията на независимо съпричиняване са причинили по непредпазливост, заедно с водача на автобуса Григор Григоров, смъртта на 20 пътници и средни телесни повреди на други 8 души.

Облагата за "Трейс" се изразява в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти. От това са настъпили значителни вредни последици за водачите на МПС, ползващи участъка от пътя Своге - Нови Искър и това е поставянето им в опасност от реализиране на пътно-транспортно произшествие, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на стабилност на МПС при маневра, вследствие на намаленото съпротивление на хлъзгане на посочения участък.