"Това е геноцид. Този път наистина ще фалират бранша. Излизаме на протести! По -зле не е било. На практика ни затвориха, без да ни обезщетят." Това са първите реакции след като министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че в редица обекти на закрито ще се влиза само със зелен сертификат.  

Коментарите са еднопосочни, работодателите смятат, че прилаган по този начин, зеленият сертификат ще удари само определени сектори, които пострадаха и при предишни затваряния.

"Ако тази заповед влезе в сила, до пролетта 20 % от обектите ще затворят. През последните седмици посетителите намаляха с 30-40% , а сега ще паднат с още толкова. Спадяват ни единствено доставките на храна по домовете. Но това е само временно. При тази цена на тока само единици ще се спасят. Другият проблем е, че ще загубим и обучения персонал, който заради непрекъснатите колиции в бранша, вече се насочва към други сектори" категоричен е пловдивски ресторантьор. 

Във фейсбук групите вече тече организация за протести. Някои предлагат да се затвори магистралата, а други да се влезе в Министерски съвет.

"Не сме против зеления сертификат. Но няма как той да важи само за определени сектори. Защото ги обрича на фалит. Защо ще идват да ни проверяват хора, които нямат зелени сертификати, след като за администрацията те не са задължителни? Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв." заяви председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.  Той добави още, че от обявяването на заповедта са му се обадили 40 браншови организации.

"Вече освен хотелиерите се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", заяви той. 

Работодателите са възмутени и от срока, даден от министъра за реорганизация на работата , а той е 1 ден. "Технически е невъзможно да реорганизираме така работата в клуба, че да изпълним заповедта" коментира собственик на спортен център в Пловдив.