Съдебните лекари вече ще работят по медицински стандарт, който да гарантира единен подход и качествена експертиза на пациентите им. Проектът на наредба за утвърждаване на медицински стандарт по “Съдебна медицина и деонтология” е предложен от Експертния съвет на медицинската специалност и предстои да бъде качен за обществено обсъждане през следващата седмица. Това съобщиха от здравното министерство, предава 24 часа.

У нас до момента стандарт, който задава по какви единни правила да работят съдебните медици, няма. “Във всяка една сфера има стандарти, по които се работи.

Когато няма правила - няма контрол

Тогава всеки може да си търси обяснение за действие или бездействие”, коментира председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов.

Утвърждаването на общ медицински стандарт идва няколко дни след като съдебният лекар в Стара Загора, изготвил първата медицинска експертиза на 18-годишната Дебора, бе временно отстранен. Д-р Теодор Стаматов определил нараняванията на нарязаното 20 пъти с макетен нож момиче (закърпени с 400 шева) като лека телесна повреда. Вследствие на това обвиняемият за нападението Георги Николаев тогава е пуснат на свобода. Директорът на Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” проф. Йовчо Йовчев отстрани медика от работа, докато не приключи разследването.

“В милата ни родина няма стандарт по патоанатомия и съдебна медицина. Защото, ако имаше, при такива ситуации незабавно се търси полиция, идва съдебен лекар, психиатър и се включват, отделно, че се правят токсикологични проби”, написа адвокатът по медицинско право Мария Петрова във фейсбук, когато гръмна общественият гняв. Тя е категорична, че е належащо да има стандарт как се описват медицинската документация и съдебно-медицинските удостоверения, както и аутопсионните протоколи.

Въпросът за въвеждане на такъв стандарт се поставя още от началото на кариерата ми, споделя съдебен лекар, започнал работа през 2001 г. И повече от 20 години доникъде не се стигна, добавя той. Пенсионирани негови колеги разказват, че са работили по норми, разписани последно през 1984 г.

“Възникна необходимостта да се утвърдят стандарти, които да гарантират не само правилното лечение на пациентите, но и известна защита на лекарите Когато има някакъв проблем, лекарят да може да се позове на факта, че е спазвал утвърдени правила, наречени стандарти, и въпреки всичко е настъпил неблагоприятен изход за пациента”, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той напомня, че в България са правени няколко опита за въвеждане на правила с наредба на министъра на здравеопазването, които обаче са атакувани в съда от обществени организации. Част от тях в момента са отменени от съда, друга част са действащи.

“Правилата, изработени от самата гилдия, са тези, които трябва да са водещи и да се спазват. Те гарантират на обществото добро и съвременно обслужване”, коментира Маджаров.

По данни към май тази година са валидни стандартите в 47 медицински специалности. За 7 никога не е имало. През 2021 г. служебният министър Стойчо Качаров променя над 30 от действащите стандарти, като експертите обясняват, че така реално са занижени изискванията към болниците.

Заради случая в Стара Загора и спазването на правила и процедури при изготвянето на съдебно медицинската експертиза здравната комисия на НС се събира извънредно в понеделник, за да изслуша министър Христо Хинков.