Двама младежи изкараха 15 часа в джип в снежен капан от 3-метрови преспи и виелица под Белмекен. Борис, племенник на поета Никола Вапцаров, и приятелката му били извадени невредими след 5-часова спасителна акция в събота срещу неделя, когато в страната бушуваха бури.

Двамата младежи пътували към високопланинската спортна база под върха, но объркали пътя и се залутали край язовир Белмекен в неподдържано през зимата шосе.

Хората са били подведени от навигацията, която ги е изпратила по този път край язовира, но той не се чисти през този сезон, защото е труднопроходим, разказа пред "Монитор" Стойко Стефанов, един от доброволците, спасили младежите и общински съветник от БСП в Белово. Той е управител на една от почивните бази в района и разполага с необходимата техника, с която помогнали на закъсалите в бурята младежи да изтеглят джипа им.

Когато разбрали, че са се заблудили, младежите тръгнали да вървят пеш около час и половина, но започнало да се смрачава и се върнали уплашени при джипа. Вятърът и силният снеговалеж започнали да затрупват автомобила, а батериите на джиесемите на двамата паднали. Добре поне, че резервоарът с горивото бил пълен, та включили двигателя и се топлили.

"Намерихме ги увити с подръчни завивки от джипа, бяха престояли повече от 14-15 часа във виелицата", разказаха спасителите.

Сигнал за бедствие изпратили от спортната база на Белмекен, когато гостите не се появили там. От персонала на базата се обадили на телефон 112 и на "Гражданска защита", а на помощ се притекли двама служители от предприятието "Язовири и каскади" към НЕК Йордан Попов и Александър Дангов. И двамата са от Сестримо и тръгнали с моторни шейни съвсем доброволно да помагат на бедстващите младежи.

Момчетата от Сестримо потърсили за помощ Стойко Стефанов и била извадена специализирана техника-автомобил "Ратрак", която да издърпа джипа "Лендроувър" от снежния капан.

От Якоруда и Белово също били изпратени екипи да помагат на Борис и приятелката му. Акцията по спасяването продължила 5 часа, а когато доброволците стигнали до младежите в джипа те трудно намирали думи да им благодарят.

"Не знаеха къде се намират от уплаха, че са попаднали в снежния капан под Белмекен и в тези виелици са се намерили хора, които да им помогнат", коментира един от спасителите - Стойко Стефанов.