Предплащаш почивката си за едни от най-известните родни курорти, но много скоро разбираш не просто, че няма да отидеш на почивка, ами и си изгорял с една не малка сума. За новата измамна схема, завлякла десетки българи, сигнализираха потърпевши пред TrafficNews. 

Набирането на жертви се случва основно в социалните мрежи. Например в групата "Почивка на море (евтини квартири и нощувки)" във "Фейсбук" има редица пострадали. 

Таргет са хора, търсещи варианти за по-изгодна почивка, които обаче са склонни да предплатят половината от сумата за престой предварително. Измамниците пускат обява за апартаменти в Созопол и Слънчев бряг, придружена от снимки на имотите. Когато някой им пише на лично съобщение поясняват, че за техните дати имотът е свободен. Държат да се преведе половината от сумата на сметки се дават такива, отворени в "Ийзипей". Профилите, от които се осъществява измамата са различни, но сред известните са Стефани Петрова, Станислав Славов Димитров, Цецко Димитров и др. След като човек преведе парите, бива блокиран. 

Евгения Картелова е една от завлечените с пари за почивка. 

"И аз попаднах на въпросните схемаджии и съм в списъка на измамените от Г-жа “Стефани Петрова” и приятеля и Господин Димитров по същата схема. Говорихме по телефона с въпросната “Стефани” за края на август месец за 7 нощувки в Созопол. Каза, че иска 50 процента от цялата сума за престоя и другите пари като се настаним или по време на престоя и ми изпрати банкова сметка. Забавих се с превода на парите с един ден от уговореното и тя доста настоятелно ме търсеше. Пита ме дали съм сигурна и кога ще пратя парите. На следващия ден, в който бях свободна и можех да пратя парите, пак ми писа рано какво станало, кога съм щяла да отида, което си беше индикатор, че нещо не е наред. Бях на косъм да се откажа, тъй като ми се стори съмнително да поиска толкова капаро и така настоятелно да пише, но отидох и ги пратих и си останах с чувството, че нещо не е окей. След няколко дни проверих профила на Стефани, но той вече не съществуваше и естествено на тел. номер не отговори никой - беше изключен", разказва Картелова. 

Тя се е свързала с оператор на "Изипей", откъдето са ѝ обяснили, че няма как да дадат информация за титуляря на сметката и че трябва да се подаде сигнал в полицията.

Друг потърпевш е Мариям Иванова. Тя наела апартамент за 5 човека от периода 24.07-28.07 за 440лв.

„Въпросният господин Димитров поиска капаро 220лв. Капарото беше изпратено, всичко точно, но след два дена реших да покажа квартирата на майка ми и обявата беше изтрита, но тогава не се усъмних, тъй като ми каза, че две момичета наемат за другите дати, тоест явно вече няма свободни дати. Миналата седмица реших да му пиша, за да ми предостави точен адрес, но видях, че не беше влизал на линия от 29.06. Телефона е изключен, вайбърът и обявата изтрити“, разказва жената.

Потърпевшите опитват да съберат контактите си, за да заведат колективна жалба срещу измамниците. 

По същата схема има измамени и с наети апартаменти в Гърция. Експерти препоръчват хората да проверяват в регистрите дали местата за настаняване имат съответен статут, да търсят отзиви за обектите и домакините си, както и да превеждат пари по банков път по възможност с клауза за връщане.