Собственикът на КТБ Цветан Василев наредил всеки месец да се превеждат по 25 000 лева на фирма на Иван Костов. Това каза пред Специализирания съд основният свидетел по делото за фалиралата банка Бисер Лазов, чийто разпит започна днес около 10 часа и все още продължава. “Една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците”, казвал Цветан Василев по думите на Лазов. 

„Всеки е нужно да извърви пътя си. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира”, каза още Лазов. Според него фалитът на КТБ е резултат от един дълъг процес.

„Нищо от това, което се случи през периода 2011-2014 г. не е започнало в този миг, а е функция на едни отношения, започнали далеч назад.  Част от подсъдимите са мои дългогодишни колеги, мислел съм си, че са и приятели. Цветан Василев е човек, на когото вярвах и споделях бизнес философията му. И много хора му вярвахме и на доверие изпълнявахме много задачи, което не е нормално за един бизнес процес”, разказа пред съда Лазов.

Той разказа, че през 1994 г. започнал работа в ЦКБ, а Цветан Василев идвал като клиент на банката в ролята си на шеф на финансовата къща "Фина С". Година по-късно Василев започнал работа като шеф на управление за валутни операции в ЦКБ. Така Василев станал шеф на Лазов в банката. След това през 1997-1998 г. Цветан Василев поканил Лазов да работи в неговата финансова къща.

В самата ЦКБ заварил голяма част от хората, които после работили в КТБ.  Лазов приел да работи във "Фина С", чийто офис се намирал в центъра на София, а към Василев всички се отнасяли като с шеф. В същото време той продължавал да работи в ЦКБ, а финансовата къща по документи имала друг началник. Осъществявали се сделки с валута на фондовата борса и с държавни ценни книжа. Част от тях били с ЦКБ. Парите се носели с кола, която била охранявана. Трансферите били за милиони.

Лазов обясни и че през 1999 г. Василев напуснал ЦКБ и започнал работа в банка България Инвест (сега Алианц). Заедно с него се пренесли и други хора от ЦКБ. Така всички финансови операции също били пренесени. Но само за няколко месеца, защото Василев напуснал, тъй като шефовете на България Инвест не били съгласни да се работи по този начин. Изминало време и Василев отишъл в КТБ през 2000 година. В този период работата на фирмата рязко намаляла.

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. "Пушкин" и "Борис Трети". Спуснали се по локалното в посока "Пирогов" към сграда на бул. "Цар Борис Трети" и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов - Мина.

"Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят", посочи Лазов. Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси.

Шефът на КТБ разпоредил Бисер Лазов да комуникира с Мина Костова и тези взаимоотношения продължили до февруари 2013 година. Именно тогава вече всички фирми на Цветан Василев, които били 10, се поместили в сградата на бул. "Борис Трети". Освен това Цветан Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и посочил как да се осигуряват по 25 000 лева месечно на фирма на Иван Костов. "Да намеря някакъв начин по договор да се получават тези пари месечно", заяви Лазов.

„ 90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева от българските граждани, които бяха вложители в КТБ, къде отидоха парите, защо се случи всичко това, кои са отговорните лица, може да бъде разбрана от показанията на свидетеля”. Това пък коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Попитан как му звучи казаното от основния свидетел и дали се говори за изграждане на схема преди фалита на банката, Гешев коментира: „Звучи ми категорично, че това е така. Присъствал съм на голяма част от разпитите. Това, което този свидетел казва, не се различава от казаното в хода на досъдебното производство“.

„Мога да кажа, че това е само началото. Предстоят много интересни неща, ако той разкаже това, което е разказал пред разследващите органи“, обясни зам. главният прокурор. 

„Слушайте, предстоят много интересни неща за българската действителност, за българската политика. Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев свързани с един бивш министър-председател. Мисля, че беше Иван Костов и семейството му“, посочи зам.- главният прокурор. 

Според него стратегията на адвокатите на Цветан Василев ще бъде да се опитват да компрометират свидетеля Лазов. „Основното обвинение по това дело са за длъжностно присвояване. Лазов, освен в кратък период преди инкриминирания, не е бил част от банката. Няма как той да си е отпуснал кредит при положение, че не е бил част от банката“, каза още Гешев.