От Център "Фонд за лечение на деца" са превели необходимите средства на болницата в Румъния. Това бе необходимо, за да бъдат поставени първите 4 инжекции на 9-годишния Стефан Радойчев, който боледува от спинална мускулна атрофия. Стефан заминава на 22 януари за поставяне на първата инжекция "Спинраза".

Информацията е на Министерството на здравеопазването, цитирана от news.bg. Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.

Спиналната мускулна атрофия /СМА/ вече е в списъка на редките заболявания, уточниха от ведомството. Това стана след заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г.

От Министерството са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсират лечението на заболяването. Преди касата да започне да осребрява лечението, трябва да се оцени медикамента Nusinersen и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Припомняме, спиналната мускулна атрофия е група от наследствени нарушения, които причиняват прогресивна мускулна дегенерация и слабост. Спиналната мускулна атрофия е една от водещите причини за невромускулна болест. За да бъде засегнато детето, трябва да получи такива гени и от двамата си родители.

НЗОК отрече забавени дългове към Румъния, където отказаха лечение на българско детеНе било постъпвало и официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение, както и за мотивите за това

Семейството на Стефан след отказа за лечение в Румъния: Това се дължи българската Здравна касаРодителите обаче са категорични, че не искат да емигрират, особено насилствено.