Гражданско неподчинение, провокирано от проблеми с водоснабдяването и качеството на водата, планират жителите на Калофер. Основните причини за недоволството на хората от града са зачестилите аварии по водопреносната мрежа и бездействието на отговорните институции. В голяма част от Калофер налягането на водата е изключително слабо или отсъства, оплакват се хората. Многократно калоферци са подавали сигнали, но години наред никой не е предприел необходимите действия за решение на проблема.  

„Аз съм вече в деветия месец. Нито мога да се изкъпя, нито да изпера, нищо не мога да направя. Просто сме възмутени, защото никой не ни обръща внимание. Ходим, оплакваме се, но никой нищо не предприема. Всеки се оправдава, че е суша, аварии”, оплака се Радостина Новакова.

Лошото качество на водата кара жителите на Калофер да пътуват няколко километра от града, за да си наливат питейна вода.

„Имаме местност извън Калофер, казва се Св. Кирик. Наливаме вода в туби и си я носим за пиене, тъй като самата вода не е качествена. Освен утайките, може би и нещо друго има вътре”, обясни Ганка Чонкова.

Радка Генова пък разказа, че са задръстени каналите и бойлерите. Самият кмет на Калофер Румен Стоянов потвърждава, че водопреносната мрежа в града е амортизирана и често стават аварии.

„Тази улица е дълга някъде около 300-400 метра, по цялата са правени не по-малко от 15-20 аварии. Има даже на место повече от месец тече вода отвън, просто в момента сме в много тежко състояние целия Калофер”, посочи Стоянов.

От водното дружество казват, че често има скрити аварии. За да бъдат локализирани, има случаи, в които са необходими 10-ина дни. Към този момент не се налага да има воден режим. Местната управа неведнъж е сезирала общината и ресорните министерства за водния проблем. От регионалното министерство са отговорили, че до момента няма заявено искане за финансиране на такива проекти. В местността Паниците край Карлово вече се полага нов водопровод с дължина 2 км, а във ВиК асоциацията има подадено искане за изграждане на пречиствателна станция за Калофер.