Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви пред Нова тв началникът на лабораторията по имунология в болница "Свети Иван Рилски", проф. Доброслав Kюркчиев.

Той смята, че сертификатите са били удачни при варианта делта, но при омикрон са излишни. Според него след очаквания пик на коронавируса през февруари, ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. „В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет: "След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек."

По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни, също както тези срещу грип. Тендеция е коронавирусът по-скоро да стане сезонен. "Ваксината до много голяма степен гарантира, че неприятни изненади няма да има. Много хубаво щеше да е, ако нещата бяха като в Англия и други страни с много широко ваксинационно покритие и ниска смъртност", каза още проф. Кюркчиев.