Бюджетът на София за 2019 г. набъбна с още 200 милиона лева. Заместник-кметът Дончо Барбалов обясни, че допълнителните пари над предвидените 1,5 млрд. лева идват от преходен остатък, нова оперативна програма и ясна прогноза от миналата година.

„Увеличението идва от преходния остатък, идващ от средства, които имат общинските структури към края на година и е наличен в началото на следващата – това е едната корекция.  Другата корекция – увеличихме бюджета за нови метровлакове. Знаете, по оперативната програма се доставят 20 влака.

Предложението е да бъдат закупени още 10, за да няма недостиг, когато стартира новата метролиния. Третото увеличене е социален проект, който миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова подписа – изграждането на 9 здравни центъра за възрастни хора с увреждания. Това са основните разлики.

Допълнителен източник на средства е нашата оценка за очакваните приходи през 2019-та година. В началото на годината вече имаме достатъчно информация за реализираните приходи през 2018-та, това ни дава възможност да бъдем по-прецизни в оценката за приходите за данъци и такси”, разясни Барбалов.

Той допълни, че както всяка година, най-много приходи в общината са дошли от данъците за недвижими имоти, възмездно придобиване, данък автомобил и такса смет. Въпреки промяната в изчислението на данъка върху автомобилите, не се очаква промяна в приходите за Столична община, посочи още той.

Зам.-кметът каза още, че са предвидени допълнително 5 милиона лева за строеж на детски градини, като основен недостиг има за яслени групи в детски градини и самостоятелни детски ясли. Затова предстои да предложи на Столичния общински съвет изграждането на нови две – в районите Триадица и Красно село.  В тази връзка, в бюджет 2018-та са заделени 10 милиона за отчуждаване на терени, които да послужат за строеж на детски заведения.