Идеята допустимата скорост в градовете да падне от 50 на 30 км/ч, както и да се отнема книжка за катастрофа на завой, които се появиха като възможни мерки за намаляване жертвите на пътя, предизвикаха бурни коментари сред шофьорите. 

TrafficNews.bg потърси мнението на няколко известни българи как биха се приели подобни промени и какъв ефект ще има от тях.
За актьора Асен Блатечки се знае, че обича да шофира. Нещо повече, той направи дебюта си като режисьор във филма "Бензин", където изигра и главната роля. Драматичният сюжет е изпъстрен със зрелищни каскади, в които са използвани коли на обща стойност над 1 млн. лева.

Пред TrafficNews.bg Блатечки беше категоричен, че дори да се въведе скорост до 30 км/ч в населените места, то тя няма да се спазва. „Покрай училища и други места, където има много хора, е подходяща ниската скорост, но не навсякъде. Виждал съм и в Европа подобни ограничения, но там са пешеходни улички.

А и 20 км/ч по-малко като допустима скорост няма да промени нищо. Мен лично ме влекат високите скорости, но спазвам ограниченията. Има си места, на които може да се кара бързо. Който иска да го прави – да ходи на някоя писта“, споделя актьорът.

Категорично против новата идея е и автомобилният състезател Димитър Илиев, също с мотива, че толкова ниска скорост на практика няма да се спазва. „Покрай училища и детски градини съм съгласен, но иначе не виждам кой ще спазва ограниченията.

При някои определени автомобили при 30 км/ч все едно се пълзи. А и в града има много млади момчета за волана, затова не виждам как може да се случи това.“.
Според Илиев извън града 90км/ч е приемлива скорост. „Не е правилно да се взема книжката на шофьора, който е причинил катастрофа при завой.

Важно е първо да се провери състоянието му при самото шофиране. А и най-лесно е да вземеш книжката му, но той ще продължава да кара“, разсъждава пред пред TrafficNews.bg автомобилният ас.

Плеймейтката Джулиана Гани пък е харесала предложението да се увеличат
часовете за обучение на бъдещите шофьори. „Аз самата не съм шофьор, защото съм много разсеяна и това ще ми пречи. Но ако реша да започна шофьорски курс, ще се чувствам много по-сигурно, ако обучението ми продължи по-дълго", заяви Джулиана.

Приятелят й Илиян пък е категоричен, че ограниченията на пътя няма да намалят жертвите. Самият той признава, че неведнъж е превишавал ограниченията в града, но по никакъв начин не е пречил на останалите участници в движението. „Аз не смятам, че с това ограничение ще се постигне нещо. Единствено КАТ ще могат да ни пишат малко повече актове, за да напълнят хазната и да изплатят новите им автомобили, които бяха купени наскоро“, заяви още Илиян.