Шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов обяви пред румънския вестник Libertatea, че от няколко месеца се прави проверка на голяма руска петролна компания, оперираща и в България, която през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната.

Той уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. Спецов е на посещение в Румъния, а пред изданието подчертава, че руската компания работи и на местния пазар. Той обаче отказва да назове името ѝ.

Най-вероятно шефът на НАП визира "Лукойл", посочва "24 часа".

В средата на годината Асен Василев, който по това време все още беше служебен финансов министър, обяви, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнала да плаща данък печалба.

Той добави, че компанията винаги е на загуба, поради което не плаща и данъци в България. Спецов казва още, че с работата си данъчната служба е успяла да внесе 1 млрд. евро повече пари в бюджета за първите 6 месеца на тази година. В сравнение със същия период на 2020 г. това било с 20% повече.

Шефът на НАП допълва, че никой от "Продължаваме промяната" не е влязъл в политиката да прави пари. Той дава за пример съпредседателите на политическата сила Асен Василев и Кирил Пеков, които "имат успешен бизнес и са милионери".