За абсурдни стойности на тока за бизнеса сигнализира читател на TrafficNews. Той изпрати реалните си тарифи от преди 1 година и тези, които в момента му оферират брокери на електроенергия на свободния пазар. Оказва се, че стойностите са по-високи с 200%. С други думи токът е три пъти по-скъп. 

При тарифен план от 2020 година цената за един киловатчас (kWh) електрическа енергия е била, както следва: При дневна тарифа: 0,12970 лева/kWh; Нощна тарифа: 0,09340 лева/kWh. За да не се объркате при двойно увеличение на цената се говори за 100% увеличение, но тук случаят не е такъв. 

Новите стойности на той обаче са близо три пъти по-високи. Ценовото предложение е следното: Дневна тарифа: 0.34214 лева/kWh, Нощна тарифа: 0.26067 лева/kWh. С други думи токът през деня поскъпва със 164%, а този през нощта дори повече - със 179%. 

"Посочената цена включва разходи за прогнозиране и балансиране и не включва ДДС, акциз, цена за пренос, достъп, задължения към обществото и други такси и разходи, дължими по силата на нормативен или административен акт. За услуги, свързани с администрирането на договора, включително, но не само, се дължи допълнително възнаграждение в размер на 2.99 лв. без ДДС на месец за всеки един от обектите на клиента в договора", пише още в офертата. 

Благодарение и на нововъведена такса резултатът е постигнат. Сметките ще бъдат непосилни, посочи пловдивчанинът. Той е категоричен, че това рекет и че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да се намеси незабавно. 

"Предоставям ви черно на бяло част от стар (от 2020 г) договор за доставка на електрическа енергия от страна на EVN за фирма и новото ценово предложение за следващата една година – сами може да видите какво е увеличението. Освен всичко, рекетират и с нова такса – управление на Договор? Къде е КЕВР? Не стига, че плащаме и на „бедните американски централи“, под формата на „Задължения към обществото“, а сега и нови такси. Кое общество? Правителството щяло да компенсира бизнеса с шестстотин милиона лева, заради високите цени. Абе, да му се не види, тези пари нали идват пак от мен и вас?! Като разгледаш цените на доставчиците на тази услуга, е видно, че разликите са минимални – дали има картел? Сигурно не. Къде е прокуратурата? Средната сметка в ползвания обект за миналата зима бе около 300 лв. Сега ще мине над 600, а може и повече. Пари, които ще отидат в нечий джоб незаслужено. Държавата мълчи и вдига юмруци. А ти се опитвай да правиш бизнес и да си храниш децата. Преди години преминахме към климатици по екологични причини, трябва ли отново да минаваме на печки", посочва горчиво той. 

Действително парите за помощи ще дойдат отново от нашия джоб, тъй като ще бъдат заделени от държавния бюджет. Дори енергийните помощи да залегнат като част от Плана за възстановяване и устойчивост, самият той е далеч от внасяне, гласуване или отпускане на европейски средства.

Но трябва да се обърне внимание и на друг важен момент и широкорекламирането преминаване към свободен пазар на електроенергия. Лесна справка в Министерството на енергетиката, показва, че излезлите на свободния пазар ще получат:

  • Възможност за избор на доставчик на електрическа енергия, съобразен с Вашия профил на потребление.
  • Постигане на оптимални условия за доставка и балансиране.
  • Конкуренция между доставчиците на електрическа енергия и постигане на по-добри условия за потребителите.

Конкуренцията би трябвало да регулира цените, но се оказва, че това не се случва.

"Как сладко ни убеждаваха, че свободния пазар е нещо хубаво, и цените за бизнеса ще са по-ниски от тези на битовите абонати. Да, да ама НЕ, както каза един небезизвестен политик", посочи предприемачът.

Той е категоричен, че всички, замесени в енергийната политика трябва да бъдат разследвани и вина носят управляващите.