"Такива цени никога не е имало, при това толкова бързо ескалиращи. Това е безпрецедентно". Това заяви пред Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев по повод драстичното поскъпване на тока.

По негови думи се очаква средната пазарна цена да бъде двойна, а това означава, че всички, които са на свободния пазар и не са битови потребители, ще получават двойни сметки за ток и те ще продължат да растат. Това била прогнозата за следващите две тримесечия.

Велев прогнозира, че ще бъдат иззети допълнително над 2 млрд. лева на свободния пазар.

Той обясни, че това става или за сметка на възнагражденията на хората, или за сметка на ръст на цените, които са над два пъти спрямо прогнозните и над три пъти спрямо миналогодишните.

От своя страна Пламен Димитров от КНСБ бе категоричен, че няма държава в Европа, която да се справи сама с ръста на цените.

По негови думи има предпоставки за перфектната буря.

"С тези заплати няма как да се справим. По линия на цената тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент", прогнозира той и настоя за конкретни пакети за помощ на хората.