Всички осъзнават, че на България не ѝ трябват нови избори. Нови избори не биха дали различно разпределение, така че сега е време политическите партии да се съберат и да намерят как да работят по най-добрия начин. Моята единствена надежда е вятърът на промяната, който дойде с нашето правителство да продължи, защото ако с този темп се действа няма да си познаем държавата след няколко години. Това каза на посещение в Пловдив служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той е на посещение под тепетата във връзка с изграждане на фабрика за електрически велосипеди. 

Той посочи, че част от редакциите в Плана за възстановяване са именно в Министерство на икономиката, където имало план да се дадат по 100 милиона на четири индустриални зони. 

"Кой обаче има знанията къде е най-подходящо да се изразходват 100 милиона. Аз лично нямам никакво самочувствие, че знам. Нямам самочувствие, че тези хора ще продават за 500 милиона евро в Европа. И ето защо вместо да се правим на планова икономика едната промяна е тези 400 милиона да се вкарат във фонд на Европейската инвестиционната банка. След това община плюс голям инвеститор може да каже - аз искам да отворя следващия индустриален парк, защото има логика да е там. Тогава те могат да подадат документи към този фонд и те да им отпуснат пари за външна инфраструктура, като те са само 10% от този парк", посочи Петков и посочи, че това е пазарно ориентиран принцип за разпределение на финанси и това гарантира "парите да не се загубят и да са на правилното място". 

Той допълни, че Брюксел държи да говори с редовен кабинет по тези предложение, но това, което има като индикации от там и от разговорите европейските посланици е, че точно тези промени са много добри възприети.

"Надяваме, което и да е следващо правителство да продължи тези идеи, които ще дадат прозрачност и много по-голяма добавена стойност на икономиката", посочи Петков. 

Той коментира още, че никой не му е предлагат премиерския пост, като за такива слухове научил от "Фейсбук".

"Аз имам успешен бизнес. Беше много удовлетворяващо последните 9 седмици да видя, че можем да направим промяна в страната", допълни той, но си остави врата да продължи да участва в управлението.

Той допълни, че поставя условия за участие във властта и не е сигурен дали политическите партии биха се съгласили с тях.

"Част от условията е да сме абсолютно свободни и да изготвяме правилни стратегии, без някой да ми звъни по телефона и да ми казва как да действаме. Това ни са условията. Иначе няма смисъл", обясни Петков.