Над 450 нови работни места и инвестиция в България над 40 милиона евро с това анонсираха присъствието си в България от новооткрития производствен завод за автомобилни светлини "Одело България". 

Производството и доставките на резервни части за "Мерцедес Бенц" вече са стартирали. От концерна се похвалиха за изключително бързото вдигане на първата фабрика в Пловдив. Бързото отваряне на индустриалния цикъл е осъществено чрез прехвърляне на проекти за производство на резервни части от завода в Словения към този в България. 

"Мисията на този завод е от критическо значение да популяризира Пловдив и  Бълагрия пред световните автомобилни производители като еталон на успеха и като пример, че тук може да бъде постигнато много за много малко време. Само 1 година след първата копка ние успяхме да експедираме първата доставка на стоки, произведени тук в завода към Германия", посочи в своята приветствена реч председателят на УС на Одело Груп Ахмет Байрактар.

Към момента заводът вече е сертифициран да произвежда серийни части, което позволява през 2020 да стартира работата по три нови проекта за производство на фарове за "Мерцедес Бенц" и "Рено". 

"Това е най-новият и най-модерният завод на "Одело". Всичко е автоматизирано и процесите се изпълняват от роботи", допълни Байрактар.

Към момента реализираната инвестиция в базата на "Одело" в местността "Каспида" край Летище Пловдив е на стойност от 20 милиона евро, а другата половина от сумата ще бъде използвана за останалите две звена. Общата площ на парцела е 92 000 кв.м, а през 2023-2024 г. трябва да бъде построен вторият завод, а фабрика за електроника и парк за поддоставчици са предвидени за периода 2021-2023 г. Целта на турският завод е да произведе 60 млн. евро годишен оборот и да наеме в базата си в Пловдив около 450 човека. В първата фаза на проекта са наети около 150 души. 

На официалната церемония по откриване на новия завод край Пловдив присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и Н.ПР. д-р Хасан Улусой, председателят на УС на Одело Груп Ахмет Байрактар, Посланика на Република Турция в София д-р Хасан Улусой, кметът на Пловдив Иван Тотев, областния управител и кандидат за кмет Здравко Димитров, районните кметове в Пловдив и редица официални гости от местната политика и бизнес. 

Бойко Борисов подчерта, че подобни инвестиции стават факт благодарение на подобряването на инфраструктурата и добрите междусъседски отношения между България и Турция, но използва и повода да изрази надежда за продължаване на мирни времена в международен план. 

"Дано днес Путин и Ердоган се разберат за мирен процес в Сирия, защото това много касае нашия регион", посочи премиерът. 

"Тук пасяха магарета, нали помните? Сега какви магистрали са, какви халета, колко заводи са... Не ви ли е драго като минавате, на мен ми е драго. На голите поляни как расте завод след завод", метафорично се изказа Борисов. 

За успеха ни - така се разписа върху един от новопроизведените фарове премиерът. 

Той допълни, че заради икономическия растеж на Пловдив и индустриалните му зони, държавата планира да отпусне финансиране за околовръстното шосе на града и кръговото кръстовище при връзката между него и пътя Пловдив - Асеновград. 

Бойко Борисов обеща ново околовръстно на ПловдивБлагодаря на българските работници, че водят такива инвеститори у нас, каза министър-председателят

Томислав Дончев подчерта, че в България вече се произвеждат уникални продукти и производствата са със висока добавена стойност. Той напомни, че в София е открит развоен център за научно-изследователска дейност, където 40 инженери разработват дизайна на частите, които след това ще се произвеждат в Пловдив.