Обособяването на втори градски център на Пловдив и превръщането му в Hi-Tec парк е с една стъпка по-близо след решение на Министерски съвет. Днес правителството реши да обяви имоти публична държавна собственост на военните за частна държавна собственост. Сред тях са и 60 дка на поделението на улица „Ген. Радко Димитриев”. В решението е записано, че единият от имотите е с площ от 10 537 кв. м и с 4 бр. сгради, а другият е с площ от 51 128 кв. м и с 8 бр. сгради.

Така след това решение, Министерството на отбраната ще може да прехвърли имотите на Община Пловдив. По силата на споразумение между двете ведомства, от градските власти трябваше да построят път за 1млн. лева на военните, които от своя страна ще прехвърлят имотите, които не се ползват от тях.

Припомняме, че квартал „Гладно поле” е включен в програмата „Региони в растеж”, като намеренията са там да се  направи втори градски център в Пловдив. В плановете на градската управа е бъдещият център да не се изчерпва с думата  бизнес парк. Това ще е място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства и административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по европрограмата. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

В момента там се строи първата сграда, която е на американската компания за микропроцесори Sibiz. Близо 15 милиона лева ще струва изграждането 30-метровата офис сграда срещу парк Лаута. След като заработи на пълни обороти там ще бъдат отворени 1500 нови работни места.

Паралелно с това ще се кандидатства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за района. През програмата могат да бъдат привлечени 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения в областта на биотехнологиите.  

Снимка: Проект на Архитектурно студио Коб Проект за бизнес център на Гладно поле.