Онлайн търговците трябва да регистрират дейността си в НАП, това е едно от изискванията в новата Наредба Н18 за отчитането пред Националната агенция за приходите. Това е само едно от изискванията, които бяха обсъдени  на голям семинар в Пловдив, организиран от НАП. Над 450 души - счетоводители, бизнесмени, софтуерни производители и хора от различни сфери, дойдоха, за да чуят тънкости от нормативните текстове и да отправят въпроси по отношение на частни случаи от практиката си. 

Поводът за събитието е наближаващите крайни срокове за привеждане дейността на търговците в съответствие с изискванията на Наредбата. В лекционна секция експерти от НАП разясниха основните изисквания на нормативния акт, сроковете и отговорностите на производители, внедрители и ползватели на софтуери за управление на продажбите в търговските обекти. Във втория модул всички имаха право да участват в дебата и да получат информацията, която ги интересува. 

Една от основните обсъждани теми беше регулацията в онлайн търговията. От една страна вкарването на търговците в НАП, като задължително те трябва да декларират през какъв домейн работят и различни аспекти от своята дейност, ще повиши събираемостта на данъци. До момента повечето продаващи в интернет осъществяваха дейността си на тъмно. От друга страна, регистърът на онлайн търговците ще помогне на хиляди пазаруващи в интернет да се ориентират кой стои зад определен сайт и дали е коректен данъкоплатец. 

Дори да търгувате през огромни световни платформи като eBay, също трябва да отчитате продажбите си. Това обаче важи за хора, занимаващи се с комерсиална търговия. 

"Най-популярните платформи за публикуване на обяви за физически лица и търговци, като OLX и "Базар" не са електронни магазини по дефиниция. Те са най-общо казано дигитални електронни платна за обяви, на които хората обявяват вещите, които продават. Електронен магазин е място, където директно можете да си купите нещо, да го сложите в кошница и да го платите най-често с дебитна или кредитна карта. Така че тези промени няма да засегнат гражданите, които продават колелото си или стария мобилен телефон", обясни пред репортер на TrafficNews говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ако обаче продавате комерсиално или извършвате търговия през големите световни платформи, в които буквално човек може да създаде магазин през профила си, то тогава попадате под удара на регламентите и съответно от вас се изисква да синхронизирате дейността си с новите изисквания за отчитане пред НАП. 

Зачестилите случаи на хора, които използват българските платформи за обяви на обикновено стари или излишни вещи, за буквална директна комерсиална търговия, биват улавяни от НАП, категоричен е Бъчваров. Това се случва чрез контрол на дейността през куриерските фирми, които обикновено са медиатора между продавач и куповач. Такива покупко-продажби се осъществяват на принципа на наложения платеж и ако се засече, че фирма или лице има чести такива операции, които не се декларират, НАП веднага ще санкционира виновника. 

Вече има около 300 хиляди фискални устройства, които отговарят на новите правила. Най-общо казано те изискват всеки софтуер, който се използва в търговски обект да не позволява да се краде, т.е. да се укрива оборот. Отделно се дава възможност всеки гражданин, който има на телефона си мобилното приложение на НАП да сканира всяка една касова бележка по нейния QR код и да види дали тази бележка е истинска, осъществявайки някаква форма на граждански контрол, обясниха от НАП. 

Задачата на търговците в следващите 80 дни е да се свържат с производители на софтуер, които са лицензирани за тези цели и продуктите им са записани в списъка на НАП. От производителите на софтуер пък се очаква да приведат програмите във вид, уреден в Наредбата, като продуктът да не позволява външни манипулации. 

"Софтуерът трябва да е устойчив на опити за укриване на оборот. Всеки, който ползва такъв софтуер, трябва да обяви кой точно използва", поясни Росен Бъчваров.

Оказва се, че до момента законодателството е позволявало сериозни отчетни и счетоводни машинация. Това се е случвало основно чрез издаването на т.н. "служебен бон", който в новите текстове е забранен. 

"Математическият израз на досегашните слабости в отчитането на приходи, някои практики на издаване на служебни касови бележки или изобщо неиздаването им, използването на софтуер за неотчитане, са оценени на около 300 милиона годишни щети за фиска, но и за всички български граждани", обясни Бъчваров. 

Той обясни, че именно това е наложило промените, като с тях се цели именно забрана на редицата практики, които са правили към момента възможните "отклонения". От друга страна нововъведенията обаче са сложни са приложение за бизнеса и счетоводните кадри, а и изискват финансова инвестиция в новите касови апарати и софтуери. 

До края на януари 2020 всички търговци, които имат софтуер, предназначен да управлява техните продажби, трябва да приведат този софтуер в съответствие с новите изисквания. След това започват проверките, а най-голямата санкция, която НАП ще налага за неизпълнение на Наредба Н18 е запечатване на обекта. 

Семинарът в Пловдив днес беше втори по ред, а само за 2 дни от Агенция по приходите са беседвали с над 700 души. Такива срещи ще се проведат във всички големи областни градове.