Медицински център "Хипоталамус", който беше закрит заради финансови проблеми, продължава съдебната война с Районната здравно-осигурителна каса в Пловдив /РЗОК-Пловдив/.

В съда има десетки дела, заведени от собственика на клиниката Аргир Гяуров по повод откази на НЗОК-Пловдив за увеличение на размера на броя направления по СМД, МДД и ВСД, съответно средствата отпускани от страна на РЗОК Пловдив на “Медицински център Хипоталамус” ООД. На здравния център са налагани поредица от санкции заради превишаване на нормите, като са искани и петцифрени суми за връщане по претекст, че са усвоени без правно основание. 

С поредна жалба срещу заповед на директора на РЗОК-Пловдив, те се опитват да покрият финансово част от допълнителните направления, издадени от лекари на клиниката. През последните години те подават редица молби за увеличение на броя финансирани медицински дейности и диагностични дейности, ала всички опити на "Хипоталамус" да увеличи броя на реимбурсираните от Здравна каса направления удрят на камък. 

В болницата системно се издавали повече направления от тези по договор със Здравната каса. РЗОК обаче ги задължава да заплатят всички допълнителни, а от "Хипоталамус" започват да обжалват както отказите за увеличение на бройките направления, така и самата покана за изплащане на покритите от Здравна каса средства. Последното решение на Административен съд Пловдив за пореден път порязва опитите на частната клиника да узакони издадените направления и изплатените средства по тях. 

"Съгласно приложимите правни норми, правилно директорът на РЗОК - Пловдив не е отпуснал СМД, ВСМД и МДД в исканите от МЦ стойности. Обратното е било възможно само, ако не се удовлетворят молбите на другите изпълнители на специализирана медицинска помощ, заявили също искане за увеличение на дейностите, както и ако е имало достатъчно основания това да бъде сторено", пише в решението на съда. 

Както TrafficNews съобщи, "Хипотраламус" затвори врати преди няколко месеца след дълги опити да изплува. Филиалите на частната клиника в Пловдив - в "Рилон център", както и този в Асеновград преустановиха дейността си. Медицинският център започна работа през 2008 и предлагаше спешна помощ и дежурен кабинет освен специализирани прегледи от специалисти, ала от години дружеството изпитва сериозни финансови затруднения. Собственикът на "Хипоталамус" Аргир Гяуров опита да продаде бизнеса си, ала и това не беше увенчано с успех. Клиниката беше докарана до състояние на практически фалит. 

"Затворихме "Хипоталамус", тъй като е неизгоден финансово", обясни Гяуров пред наш репортер. На въпрос дали някога дейността му ще бъде възобновена под някаква форма, собственикът обясни, че изобщо не се знае дали ще отвори отново.

И днес, няколко месеца след официалното спиране на работата на болницата, тя остава затворена. 

Медицински център "Хипоталамус" затвори врати, закриха двете частни клиникиФинансови проблеми са довели до краха на лекарския бизнес

Всички решения на Административния съд могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред ВКС. 

С редакцията ни се свърза шефът на болницата Аргир Гяуров, който коментира, че има едно спечелено дело пред върховна инстанция и се надява да има успех и по други дела. Според него така справедливостта ще възтържествува, тъй като по думите му има неправилно наложен лимит на направленията по Здравна каса, както и нередности по отношение на отказите за отпускането на бройки. 

"Става дума за превишени от нас т.н. регулативни стандарти, тоест направления, издадени от наши лекари. Всъщност обаче тези лекари са задължени да издават направления на здравно-осигурени лица, не може да им отказват. Обикновено, когато човек отиде на доктор, за да се установи диагнозата му, е необходимо да се назначат различни лабораторни или образни изследвания, а често и консултация с друг специалист. Недопустимо е да се откаже на здравно-осигурено лице да получи нормална здравна помощ. Всеки лекар обаче има лимит от направления, които може да издаде, и докато част от колегите просто отказват, то ние винаги сме се стремели да поддържаме високо ниво на здравни услуги. Би следвало, ако РЗОК-Пловдив има средства, да се одобряват допълнителни бройки направления, но в много от случаите сме получавали отказ. След изискване на справка по Закона за достъп до обществена информация, се оказва, че за всяко тримесечие е имало излишък. В национален план по направления за доболнична помощ Здравната каса винаги е с лимити, но средствата отиват в резерв, а след това биват прехвърлени често към болничната помощ. Това обаче е напълно неправилна практика, тъй като лечението трябва да е изнесено в извънболничната помощ, която дава превенция за влошаване на здравословното състояние. Именно отказите да бъдат финансирани издадените от нас допълнителни направления, ни задължи да връщаме на Здравната каса около 200 000 лева и ни изправи пред неизбежното - да преустановим работата на медицински център "Хипоталамус". Няма как да дотираме здравната система в България. Продължаваме да водим дела, все още не е ясно дали дружеството ще бъде доведено до несъстоятелност", подчерта Аргир Гяуров.