Един на всеки десет работодатели смята да увеличи броят на служителите си в оставащите месеци до края на 2019 година. 

Такива са данните на последното обзорно изследване на заетостта на ManpowerGroup проведено сред 621 фирми в България. Междувременно около 5% от предприемачите предвиждат намаление на числеността на служителите и 4% не са сигурни за плановете си за наемане, докато 80% не обмислят да променят настоящата си работна сила в периода октомври-декември.

След като сезонните колебания и отпускарския сезон, нетната прогноза за заетостта през следващите няколко месеца е ръст около 7%. 

До края на 2019 се очаква увеличение на работната сила във всички пет региона, като най-голям глад за кадри се предвижда във Варна. Там се предвижда пик на пазара на труда, който да доведе до 12% ръст на заетостта. Работодателите в Пловдив и София планират значително увеличение на работните места с прогноза от 8% увеличение, а прогнозата за Бургас е +5%.

Най-слаб ще бъде пазарът на труда в Русе. За разлика от предишното тримесечие обаче търсещите работа могат да очакват благоприятен климат на наемане, предвид че прогнозата на работодателите регистрира най-голямото увеличение на тримесечна база и стига +4%.

РЕГИОНИ и ЗАЕТОСТ

Варна +12%

Стабилното увеличение на служители се предвижда да продължи през последното тримесечие на 2019 г., като за второ поредно тримесечие работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от +12%. Въпреки това тя намалява с 4 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година

Пловдив +8%

През следващото тримесечие търсещите работа могат да очакват възможности за наемане според работодателите, които отчитат нетна прогноза за заетостта от +8%. Намеренията за наемане се подобряват с 2 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на 2019 г. и последното тримесечие на 2018 г

София +8%

Очаква се скромно темпо на наемане на служители за второ поредно тримесечие, като нетната прогноза за заетостта от +8% остава без промяна за следващите три месеца. В сравнение с последното тримесечие на 2018 г. плановете за наемане остават сравнително стабилни.

Бургас +5%

С нетна прогноза за заетостта от +5% за последното тримесечие на 2019 г. работодателите продължават да очакват спокоен пазар на труда. Прогнозата е без промяна в сравнение с предишното тримесечие, но намалява с 4 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Русе +4%

Работодателите очакват леко увеличение на броя на служителите в периода октомвридекември, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +4%. Перспективите за наемане се подобряват с 4 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, но намаляват със 7 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

СЕКТОРИ

Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални сектора предвиждат да увеличат заетостта до края на годината. За второ поредно тримесечие сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ очаква най-силното темпо на наемане на служители с прогноза от +14%. В строителния бранш също се очаква засилен интерес към нови кадри, като работните места ще нарастнат с 13%.

Както сектор „Производство“, така и сектор „Транспорт, складове и комуникации“ отчитат прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три сектора – „Електричество, газ и вода“, „Публичен и социален сектор“ и „Търговия на едро и дребно“, е +8%, докато секторите „Минно дело“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ очакват застинал пазар на труда. В сравнение с предишното тримесечие очакванията за заетостта значително се увеличават в секторите „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ и „Строителство“ със съответно 7 и 6 процентни пункта.

Сектор „Производство“ отчита ръст от три процентни пункта на тримесечна база, докато плановете за наемане в сектор „Търговия на едро и дребно“ се подобряват с 4 процентни пункта. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане се увеличават в шест от десетте индустриални сектора.

В периода октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат във всички четири според размера си организации. За второ поредно тримесечие работодателите от големите предприятия (250+ служители) отчитат най-активния пазар на труда с прогноза от +20%. Намеренията за наемане на работодателите от малките предприятия (10-49 служители) се подобряват с един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) отчитат прогноза от +6%. На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) отчитат найзначителното подобрение от пет процентни пункта и прогноза от +6%.