Една от най-големите банки UniCredit ще заличи своето дигитално присъствие във всички социални мрежи на Facebook. Напускането на банката е доброволно и решението е подтикнато от сериозните затруднения, които има социалната мрежа с опазването на лични данни. 

"С постоянния си ангажимент да инвестира в подобряването на своите дигитални канали, за да поддържа висок стандарт на общуване, UniCredit обявява пълното си оттегляне от Facebook, Messenger и Instagram от 1 юни 2019 г", това е официалното съобщение на стената на UniCredit Bulbank. 

Анонсът за прекратяване на функционирането на всички профили на банката се появи, както в българския ѝ канал, така и във всички чуждестранни.  

Обратно на тенденциите всички корпорации, фирми и дори малки лични бизнес начинания да се сдобиват с дигитален близнак във Facebook, като чрез него не просто осъществяват силно онлайн присъствие, но и огромна част от маркетинговата си стратегия, италианската банкова група спря изцяло рекламирането в социалната мрежа през 2018 година. Тогава главният изпълнителен директор Жан-Пиер Мюстие обясни много просто мотивите си:

"Няма да провеждаме маркетингови кампании в социалната мрежа, като решението ще е валидно, докато компанията на Марк Зукърбърг не подобри етичните си стандарти. Facebook не действа етично... Няма да ги използваме, докато не проявят подходящо етично поведение“.

Само няколко месеца по-рано бе назрял един от най-големите скандали по отношение на изтичане на личните данни, който бе свързан със злоупотреба на данни на потребители от страна на Cambridge Analytica. На въпрос дали това е причинило оттеглянето поне от реклама във Facebook, тогава Мюстие отвърна с категорично "да". Той обясни, че компанията е дала гаранции, че няма да използва личните данни на потребителите, но в крайна сметка се е оказало, че това не е така.

В крайна сметка днес UniCredit е взела кардинално решение, а всички профили на банката ще бъдат изтрити до 1 юли. Поне засега това е безпрецедентния ход на финансовата институция, с който протестират срещу изтичането на лични данни и тяхната нерегламентирана употреба.