Обект от голяма верига известни бензиностанции в Пловдив е глобен 5 бона за продажба на цигари без фактури за закупуването им, както и без цени на акцизните стоки. Фирмата обаче не оставя нещата така и се опитва да отмени финансовата санкция пред съда. 

Нарушенията били засечени при проверка в бензиностанция Shell, разположена на бул. "Цариградско шосе" в Пловдив. Служители на Комисията за защита на потребителите проверявали дали обектите спазват Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ). 

В хода на проверката, проведена пред лятото на 2018, било установено, че в търговската зона на бензиностанцията имало огромно количество цигари от различни марки, като всички те не просто били без цени, но и за тях липсвала всякаква документация за закупуване - фактури за покупка и за доставка, които би следвало да са издадени от "Шел България" ЕАД.

Конкретната бензиностанция, както и още обекти от веригата в Пловдив и Асеновград, се управляват от „ С и С Г.Ц.“ ЕООД, но всички операции по продажба и фактуриране стават от името и за сметката на "Шел България". За цигарите обаче нямало никакви документи, на която и да е фирма. За двете нарушения, дружеството е глобено с по 2500 лева или общо с 5 бона. 

Ден след проверката от фирмата вадят фактура със задна дата, ала опитът да прикрият нарушението не минава пред съда. От Shell обжалват глобата, ала единственото, което извоюват е нейното частично намаление. И за двете нарушения - липса на данъчни документи и липса на цени по цигарите, предвидените наказания са „имуществена санкция“ от 2000 до 5000 лв. Никъде обаче не е обосновано защо се налага наказание над минимума, което дава повод на магистратите да намалят санкциите от 2500 на по 2000 лева. 

За нарушенията Shell ще плати 4000 лева, освен ако не се заеме да обжалва пред касационна инстанция - Административният съд в Пловдив.