Турската лира се понижи с 1,7% в понеделник с оглед заплахите от санкции и ембарго от страна на САЩ и европейския съюз, породени от действията на Турция спрямо Сирия.

Подчертавайки съмненията си относно заплахите, турският президент Ердоган беше цитиран, че ги отхвърля като „хитрини“, докато посланикът на страната в Женева нарече възможното ембарго на оръжието от Европейския съюз - „шега“.

На свой ред в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter, че „идват големи санкции срещу Турция“.

Така лирата се понижи до 5.9335 спрямо щатския долар, като това е най-слабата ѝ стойност от 30 май насам. Валутата поевтиня, като от 6,536 лири за едно евро стигна до 6,914 лири за евро, което прави 3.35 лири за лев. 

Турските акции и облигации също се сринаха, като основният индекс на акциите бележи най-ниското ниво от юни. Цената на застраховането на държавните облигации срещу неизпълнение достигна шестседмичен връх. 

Валутата, претърпяла криза миналата година, която икономиката на Турция преживя огромна рецесия. Само за тази година лирата е паднала повече от 12%, а от тях сривът от 5% е само в рамките на този месец, след като Анкара и сирийските съюзници атакуваха ръководените от кюрдските сили в североизточна Сирия.

Вмешателството, което трае вече шест дни, предизвика остри международни критики, включително заплахи от Тръмп да „заличи“ икономиката на Турция с „мощни“ санкции.

Но много търговци и инвеститори казаха, че ще повярват на подобни изказвания само когато го видят с очите си особено след като американските заплахи по-рано тази година да санкционира Турция заради закупуването на руски противоракетни системи S-400 не се осъществиха.