До края на годината сградата на американската компания SIBIZ ще бъде завършена, заяви пред TrafficNews.bg представителят на компанията Роди Дервишев. Той обясни, че е имало известно забавяне преди време, но в последните месеци работата по строежа, който се намира на бул. „Санкт Петербург”, е напреднала значително.

„Предполагам, че до края на февруари – март ще направим и последните етажи, с което ще завършим грубия строеж. След това ще започне и другата работа – ел и ВиК инсталации, последните плочи, а след това ще вървим и към обзавеждане. Предполагам, че до края на годината сградата ще бъде завършена, но тя може да заработи и частично преди това”, обясни  Дервишев. От компанията чакат и община Пловдив да направи и пътя откъм улица „Богомил”. При първата копка на сградата от градската администрация поеха ангажимент да направят вход към бъдещата сграда от страната на улица „Богомил”. Все още обаче пътят там не е изграден.  По думите на представителя на американската компания пътят е нужен, за да се пусне сградата в експлоатация.

SIBIZ  ще развива развойна дейност в първия високотехнологичен център в „Гладно поле. Експертите и инженерите на компанията ще създават прототипите на чиповете на бъдещите поколения на компютрите и смартфоните. Всичко това ще се извършва в новата сграда срещу парк Лаута.

SIBIZ работи със световни IT брандове като AMD, IBM и други, за които работят по иновациите им.

В новия център на американската компания ще работят над 1500 души, като се очаква сградата, която е с РЗП над 20 000 кв. м да бъде готова до няколко години.

Компанията се занимава с разработка на хардуер и софтуер и търговия, като тя има два офиса в Маунтин вю в Калифорния и един в Пловдив.

Едновременно с производствената и развойната си дейност частната компания има и традиции в сферата на образованието и подготовката на инженерни кадри. Тъкмо това е и причината част от бъдещата им административна сграда в Пловдив да бъде заделена за учебни зали.

Това ще е първата подобна сграда  в кв. "Гладно поле" , където се планира изграждането на бъдещия парк "Образование и високи технологии".

В плановете на градската управа е бъдещият втори градски център да не се изчерпва с думата  бизнес парк. А място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства, административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по програма „Региони в растеж”. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.