Има още две запитвания и заявен интерес от страна на фирми, в сферата на автомобилостроенето, които искат да инвестират в България. Едно от тези две дружества вероятно ще инвестира в Пловдив. Това съобщи на посещение под тепетата директорът на Агенцията по инвестициите Стамен Янев. Повод за дискусията стана вчера обявената инвестиция от фирмата за електромобили Next.e.GO, която ще произвежда електромобили на мястото на завод „Балкан" в Ловеч. 

Припомняме, че вчера бе обявено, че у нас са постъпили 602 писма за инвеститорски интерес и директно с проекти на чуждестранни фирми, които искат да развиват бизнес в България. Сред заявените намерения има такова на европейска компания, произвеждаща елементи за космически технологии - 3D принтиране на компоненти за малки спътници. На въпрос дали някоя от потенциалните инвеститори обмисля да вложи капиталите си в Пловдив и региона, Янев посочи, че принципно инвеститорите оглеждат няколко места и обикновено Пловдив е сред първите разглеждани. 

"Пловдив е индустриалното сърце на България. Много често инвеститорите възприемат Пловдив като първа спирка за потенциално осъществяване на своята инвестиция. Поради факта, че голяма част от производителите на части за големите автомобилно концерни са ситуирани в Пловдив, много естествено и логично е, в най-скоро време крайният продукт да бъде тук", посочи Янев. 

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов допълни, че Пловдив вече се насочва към по-високотехнологичните производства. 

"Реално в по-широкия ареал - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково - са концентрирани около 50-55% от производителите на автомобилни части. Тепърва ще виждаме добри новини за региона, но не трябва да бъдем максималисти. Хубаво е инвестиции да отиват и на други места. Ние тук вече искаме да наблегнем на не толкова големи инвестиции, но с висока добавена стойност, с развойни центрове, специализирани и високотехнологични. Това са компании и работодатели, които могат да си позволят по-високи работни заплати, така че да можем да задържим качествените си кадри и да привличаме такива дори от трети страни. Това е бъдещето на Пловдив - по-високотехнологично, с High Tech производства, повече бизнес услуги, повече IT и повече наука", посочи Стоянов. 

Старт на инвестицията за 20 млн. лева в Пловдив, която ще разкрие 500 работни местаДадоха първа копка на новата производствена база на BTL Industries

"Статистиката показва, че България е на картата и има ръст в последния месец на преките чуждестранни инвестиции. Към настоящия момент за последния месец и половина в БАИ има приблизително 20% ръст на заявленията за нови инвестиции у нас, това са реални проекти, които ще стартират в най-скоро време", посочи Янев. 

Стамен Янев обяви, че е заварил стопирани проекти в БАИ след завръщането си на чело на структурата. Той до лятото на 2020 оглавяваше Българска агенция за инвестиции, после беше зам.-министър на икономиката, а служебното правителство го върна на поста му като шеф на БАИ, след като отстрани заместничката му на поста Десислава Трифонова със скандал. По думите на Янев Трифонова била назначена без да се спазят съгласувателни процедури с Министерство на икономиката. 

"В последните 6 месеца агенцията реално е вървяла на самотек. Ние вдигнахме скоростта, имаме нови заявления и инвеститори. Всичко, което показа проверката, което може да се нарече злоупотреба, тепърва ще бъде представено. Една част от екипа, който е работил по сериозните инвестиции, беше напуснал. Опитваме се отново да съберем този екип, защото това са доказани професионалисти и кадри, които могат да работят по привличането на чуждестранни инвестиции в България", посочи Янев.

Той уточни, че под злоупотреби се разбива най-вече "предотвратяване на реално осъществяване на проекти и инвестиции, да се стопират добри неща за българската икономика и да се даде преимущество на други инвестиции, които не кореспондират с желанието ни да има нови и иновативни компании на пазара".

"Не мога да оценя точно загубите, това са пропуснати възможности. В днешно време не можем да си позволим пропуск на каквото и да е. За щастие процесът по осъществяване на една инвестиция е между 6 и 18 месеца поне. От тази гледна точка мисля, че големи щети няма да претърпим по отношение на реализация на проекти. Дано това остане като леко тъмно петно, което ще преодолеем много бързо. Всички колеги извън България показват, че интерес към пазара ни има и ние ще го конвертираме много скоро в реални сделки", посочи Янев.