602 писма за инвестиции и сътрудничество са постъпили от българските търговски аташета по време на обявено съревнование между тях. Целта бе България да бъде популяризирана като първокласна дестинация с голям потенциал за българския експорт и инвестициите. 

129 от писмата за директни инвестиции и експорт, 218 съдържат заявки за интерес към инвестирането у нас. 

"Това са реални писма от фирми, които казват - ние се интересуваме от това да инвестираме в България. Щастлив съм от резултата, който постигнехме толкова бързо. Всеки един от нашите търговски аташета се състезаваше с всеки друг. Това състезателно начало помогна за набирането на толкова инвестиционни наварения", посочи служебният министър по икономика Кирил Петков. 

Петков обеща в събота да бъде обявена първата директна инвестиция, като най-вероятно става дума за вече анонсирания завод за електрически автомобили. 

"България ще бъде в най-скоро време сериозен център за иновации, особено в сферата на автомобилната индустрия. Очаквам България да бъде център на автомобилите на бъдещето. Тези 602 писма ние действително ще опитаме в много кратки срокове да конвертираме в реални сделки, да ги превърнем в действителни инвестиционни намерения и заявления през Агенцията за инвестиции. Надявам се най-скоро да направим първи стъпи и първи копи с тези инвеститори и през следващите няколко месеца да постигнем сериозни резултати в увеличението на преките чуждестранни инвестиции", посочи шефът на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев. 

Той подчерта, че се работи активно в сферата на привличане на реални инвестиционни проекти по линия на европейски проекти от взаимен интерес, реализацията, на които се осъществява в две или повече държавни-членки, като така се гарантира повече помощ и подкрепа от Европейската комисия. България да бъде в най-скоро време сериозен център за иновации, особено в сферата на автомобилната индустрия. 

От Министерство на икономиката разкриха и част от любопитните инвестиционни намерение: Европейска иновативна компания в транспортния сектор, иска да отвори център в София. Тя работи не само в сектора на автомобилите, но и на медицинската техника. Американски компании са изразили намерение да инвестират в системи за намаляване на вредните емисии у нас, свързани със зелената сделка. Сред потенциалните инвеститори в България са още европейско-азиатски консорциум, компания от Европа, която се интересува от инвестиции в системи за съхранение на енергия, както и друга европейска компания, произвеждаща елементи за космически технологии - 3D принтиране на компоненти за малки спътници.