Близо 300 апартаменти в Пловдив се отдават под наем за краткосрочни нощувки през едни от най-популярните системи за резервация. С настъпването на 2019 определено се наблюдава ръст на регистрираните обекти. Заради очаквания туристически бум около председателството на Пловдив като Европейска столица на културата, мнозина решиха, че могат да изкарат едни бързи пари с отдаването под наем на апартамент за 1-2 нощувки. 

Това доведе до две тенденции. Тези, които разполагаха с имоти, които необитават и често отдават за дългосрочно ползване, промениха модела. Бърз ремонт, разтрогване на договор и имотът е готов за отдаване тип "хотел". Втората тенденция касае тези, които имаха свободни капитали, с които да закупят компактни жилища основно в централните зони на Пловдив, които по същия сценарий да бъдат подготвени за туристи. Оправдан ли е бумът на имоти под наем обаче?

Справка на TrafficNews показва, че около половината от 300 места за настаняване в платформата Airbnb са заети за текущия уикенд. Едни от най-предпочитаните апартаменти и такива с най-много положително отзиви, резервациите обхващат целия юни месец, както и над половината от датите през юли и август. На такъв успех обаче се радват едва до 10% от наемодателите. В масовия случай резервациите са максимум до 2-3 седмици напред и обхващат само уикендите. Това очертава специфичен профил на услугата у нас, тъй като в чужбина резервации се правят с месеци предварително, а у нас често те се извършват в последния момент. 

На база погледа към пазара може да се заключи, че поне към момента очакванията се разминават със светлите хоризонти, които бяха чертани по отношение на пълна заетост на обявените места. В периферните квартали и комплекси, част от хазяите вече обмислят да се върнат към традиционно отдаване под наем, а обещанията за бърза възвращаемост на инвестициите в недвижимо имущество, изглеждат все по-неправдоподобни. 

Развенчаването на илюзията за туристически бум изобщо не означава, че няма интерес към краткосрочните настанявания в апартаменти в Пловдив. Напротив, но фокусът е към конкретни имоти. Преглед на най-предпочитаните домове в Пловдив показва, че успешната формулата за предлагане, съдържа в себе си следните параметри - добра локация, по-луксозно изпълнение, добри отзиви за обекта и хазяите и не на последно място - не излишно завишена цена. Ето каква е картината в Пловдив към този момент:

Локация

Повечето апартаменти, които се предлагат през платформата Airbnb в Пловдив са съсредоточени в централните части на Пловдив - Стария град, Главната улица, т.н. Широк Център - района около ТЦ "Гранд", Семинария, Сточна гара, Бунарджика, Младежкия хълм. Сред предложенията не липсват имоти, ситуирани в "Кършияка", "Кючук Париж" и "Христо Смирненски" и дори "Тракия", но чувствително по-малко и съответно с чувствително по-малко осъществени резервации. 

Вид

Близо 50% от предлаганите нощувки в Пловдив са в така наречените самостоятелни стаи, част от апартамент. Все по-популярно е хостели и къщи за гости също да търсят наематели чрез онлайн системите на Airbnb и Booking. Най-предпочитаните обекти обаче са самостоятелни апартаменти с една или две спални. Определено интересът се консолидира около по-луксозно обзавеждане. Задължителни за целта са доброто техническо обезпечение - телевизори, хладилници и т.н. Колкото по-нов изглежда имота, толкова по-голямо е търсенето за него и това касае както самото строителство, така и мебелировката. 

Цена

По ценови параметри, офертите за настаняване в Пловдив се движат в широк диапазон. Обикновено варират от 50 до 150 лева, но има и изключения. Нискобюджетно нощуване в стая върви и по 20-30 лева, докато луксозни апартаменти в центъра на Пловдив достигат до 200-220 за нощувка. Средно около 100 лева е цената на двустаен апартамент в добро състояние в центъра на Пловдив. Така определено бизнесът с апартаменти под наем настига ценовата листа на хотелиерите, но конкуренцията при предлагането е значително по-голяма. 

Хотели vs. апартаменти под наем

В Пловдив към момента има около 6 хотела от висок клас, като капацитетът им по отношение на студия и апартаменти е ограничен. Така по-луксозните апартаменти, чийто хазяи превръщат буквално в хотелско настаняване - с всички необходими санитарни продукти и мини бар, определено се котират. От друга страна хотелите разполагат с денонощна рецепция и съответно възможност да отседнете в произволно от вас избран час. В противовес неудобството при апартаментното настаняване се корени във факта, че трябва да направите предварителна резервация, да се уговорите с наемодателя да ви предаде ключовете, като често тези уговорки са неудобни за страните. Обществена тайна е обаче, че по-голямата част от наемодателите на апартаменти за краткосрочно настаняване не заплащат данъци. Част от причините за това са, че няма ясен регламент за дейността и обектите. 

Туристически сезон

От бранша се надяват, че лятото и есента ще донесат далеч по-добри резултати от домомента реализираните. Това обаче означава сериозна приливна вълна от чуждестранни посетители. Към днешна дата все още подобно явление в Пловдив не се наблюдава. По-голямата част от нощуващите в Пловдив продължават да са българи.

Последните статистически данни от април 2019 г показват, че в областта са функционирали 204 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е близо 5100, а на леглата - 9700 хиляди. Данните показват, че едва 1/4 от нощувките през месеца /87,1 хиляди/ са реализирани от чужденци. Всички останали, отсядащи в изброените горе места за настаняване за българи.