Колосалните 50 лева удари цената на боровинките, внос от Испания, по пазарите в Пловдив. За да не стряскат клиентите, търговците предлагат лилавите плодчета в кутийки по 100 грама по 5 лева. Една от големите вериги в града пък пусна боровинките на промоция – тарелка от 125 гр. е намалена на 3.99 лв., така че килограмът излиза „само“ 31.92 лв.

Опаковани се продават и касис, къпини и малини. Тяхната цена е същата, както и през зимата – кутийката от 125 гр. е между 7 и 12 лева. 10 лева е килограмът на сливите сорт Президент, между 4.50 и 5.00 лева са ароматните круши Абат, 12 лв. прасковите, показа проверка на TrafficNews.bg.

Първите български ягоди, които са на пазара от около седмица, се продават по 8 лева килограмът, докато гръцките са на цени от 4.50-5.00 лв./кг.

Доста по-скъпи от миналата година са и първите пресни български картофи – между 3 и 5 лева за килограм. Старите също държат цена – от 1.30 до 1.80 лв./кг. Връзка български праз струва 4 лв., с левче по-евтин е вносният. Морковите, родно производство, достигнаха до 2.00 лв. килото.

Българският розов домат е от 4.50 до 6.00 лв./кг., краставиците – 2.80-3.20 лв. Връзка пресен лук и чесън се продава съответно по 80 ст. и 1 лв., салатата е между 80 ст. и 1.20 лв. Пресните тиквички започват от 4 лв., патладжаните – от 5 лв. От 0.90 до 2.40 лв. вървят ябълките.

Търговците обясняват по-високите цени на родната продукция с намаляващото производство. „Все по-малко българи се занимават със земеделие. Нашата продукция е по-вкусна и по-чиста, но я няма. И в следващите години ще поскъпва още“, коментират търговците.

Според производителите пък намаляването на родната продукция се дължи на няколко фактора. На първо място е липсата на адекватна политика от страна на държавата по отношение на субсидирането на производителите.

Втората причина е свързана с факта, че продуктите преминават през четири-пет ръце, докато достигнат до потребителите, което ги оскъпява двойно.