Фалшиви маратонки с бранда на Adidas, Nike и Alexander McQueen се търгуват в нови сайтове за спортни стоки. С упорита реклама във Facebook стотици потребители на социалната мрежа биват зарибявани с атрактивни оферти за закупуване на луксозните марки обувки на преференциални цени - с отстъпки от 50 до над 70%. 

"Стараем се да предложим винаги нови и топ модели за нашите клиенти. Изберете най-доброто при нас с несравнима цена и качество", пишат от сайта и рекламните канали на www.sporthobi.com. Абсолютно аналогични, със същия телефон за контакти и оферирани стоки са сайтовете: www.sportmax.pro, www.maratonkimax.comhttp://www.maratons.net и още няколко адреса. 

Оказва се обаче, че срещу 40-50 лева се предлагат пълни фалшификати, които идват при вас директно от пловдивския квартал Столипиново, който се слави като търговски рай на стоки тип "Адибас" и "АдиВнас". Конкретните  сайтове обаче изобщо не прилагат подобни "евтини" номера. Те директно смело използват оригиналните наименования и лога на известните търговски марки. Предлаганите стоки са на модели, които са почти еднотипно копие на оригинално съществуващи линии на световните корпорации за спортни артикули. Маратонките са брандирани с всички отличителни знаци и наименования на марките, етикетите също оказват, че продуктът е Adidas или пък Nike. 

Търговията се развива само онлайн. В сайта SportHobi има оскъдна информация за това кой стои зад незаконното начинание, но пък е написано, че магазинът е менажиран от фирма "Спортмакс" ЕООД - гр. София. Бърза проверка в Търговския регистър показва, че такава фирма не съществува. Има две варненски дружества, в чието наименование попада Спормакс - "СПОРТМАКС. БГ" ЕООД и "СПОРТМАКС.БГ-БЪЛГАРИЯ". И двете до скоро да собственост на Петко Плачков. Той не беше открит за коментар. 

Все още Наредба Н-18, която задължава онлайн магазините да влязат в регистър към НАП, в който да са упоменати действителни собственици, не е влязла в сила.

Междувременно наш репортер се представи за клиент и използва единствения предоставен контакт - телефонен номер. Попитахме за артикулите в "СпортХоби" - дали са автентични, как се доставят. Любезна жена, която не се представи, гордо заяви, че това са "висококачествени реплики". Признанието бе направено без грам притеснение, сякаш в дейността няма нищо престъпно или ненормално. 

Зададохме въпроси по отношение на това дали няма да получим стока с надпис, гласящ нещо различно от представеното - Nike, Adidas и т.н. - поне да не си личи от 100 километра, че сме обули фалшификат. Бяхме успокоени, че всичко е 100% като на снимките в сайта. 

Вече има десетки измамени потребители. 

Подведена купувачка, която сигнализира на TrafficNews за схемата, вече е подала сигнал към НАП. Измамите на търговците не се изчерпват с продаване на нелегална и фалшива стока, но и с изпращане на коренно различни или негодни артикули. Ако купувачът се разколебае, трябва да плати доставката в двете посоки, странни „складови такси“ и бива заплашван за тези цели.

"Аз отказах поръчката и започнаха да ми звънят от непознати и скрити номера и да ме тормозят да заплащам такси", сподели опарената жена пред наш репортер.

Въпрос на време е икономическа полиция да се самосезира. TrafficNews разполага с адреса на офиса на "Еконт", намиращ се в един от ромските квартали на Пловдив, от който се изпращат някои от стоките, както и с името на изпращача. Разговорът с любезната онлайн продавачка също е документиран. Редакцията има пълна готовност да предостави доказателствата на органите на реда при интерес от тяхна страна. 

До тогава обаче съветваме да не се подлъгвате по евтини стоки с неясен произход и да не пазарувате от мними интернет сайтове. Всички пазаруващи онлайн трябва да бдят зорко за правата си като потребители и да се интересуват от това кой е продавачът в сянка.  

Ето и част от сайтовете и офертите: