Десетки фирми с магазини, заведения и офиси в Пловдив масово напускат обектите си, а до скоро заеманите търговски площи се продават.

Въпреки че голяма част от рестрикциите, свързани с COVID-19, бяха свалени през последните седмици, сянката на пандемията се вижда по опразнените обекти. Още повече с настоящия локдаун и евентуалното му продължение черните сценарии стават все по-възможни.

Част от площите в продажба все още функционират, но собствениците са решили да се разделят с тях.

Това е нова тенденция за града под тепетата, където години наред притежателите на атрактивни имоти в централните части на града отдаваха под наем площите си, но категорично отказваха на всеки наемател да закупи обекта. Желаещи не липсваха, но възможността ежемесечно да получаваш солидни суми от средно 2000-5000 лева /и до много грандиозни суми при по-голяма квадратура/, изглежда изигра своята сериозна роля. Конкуренцията за заемане на площи бе голяма. 

Днес ситуацията е съвсем различна. Много по-трудно се намират наематели заради икономическата стагнация и лошия бизнес климат. Това е видно по опустелите и прашни бивши магазини, барчета и заведения, които с месеци чакат някой със свежи сили и капитали. Тези тенденции, съчетани с пиковите цени на недвижимото имущество, тласкат собствениците към нов избор – продажба.

Така редица търговски обекти в Капана, на Главната улица на Пловдив, зоните около нея, както и на бул. „Мария Луиза“, който години наред се радваше на множество пълни площи с кафенета, ресторанти, барчета, закусвални, магазини, банкови клонове, търговски представителства и всякакъв тип бизнеси, отидоха за продан. Още типични примери са бул. „Гладстон“ и ул. „Капитан Райчев“ – особено ТЦ „Гранд“.

Над 70 магазина и 30-тина заведения в центъра се продават в момента, показва справка на TrafficNews.

В Капана негативните трендове се отразиха сравнително най-бързо и радикално. Известен като арт квартала на Пловдив с криволичещите калдъръмени улички и множеството пъстри витрини, Капана бе средище и за туристи, и за пловдивчани от бохемата, които засядат от обед по тесните масички и често замръкват на тях. Затова и при затваряне на заведенията кварталът се изпразни и глъчката утихна, а с нея и големите обороти на заведенията.

Днес година след началото на пандемията някои от търговските зони там търсят купувачи за 3000 евро на кв.м. Такъв пример е помещение на основна улица в Капана с площ от 97 кв/м, върху които може да се установи ново "капанче", барче или пък галерия. Цената на имота след ремонт е 291 000 евро. 

Въпросното пространство се намира в реставрираната къща на известния търговец Семко Палавеев, построена през 1920. Самата къща също се продава, но за РЗП от 1300 кв.м, не е изненада, че цената не се обявява. 

В квартала на творческите индустрии цените сериозно варират и средно са между 1800-2600 евро/кв.м. Мъничка триетажна сграда с РЗП едва със смесено предназначение и едва 168 кв.м. РЗП се търгува за 265 000 евро. Заведение от 100 кв.м. и още 100 кв.м. избра пък търси нов купувач за 441 000 евро. Друго заведение от 100 кв.м. се търгува за 250 хил. евро. От друга страна цената на хостел на пет етажа с обща площ от 240 кв.м. е приблизително същата - 300 хил. евро. 

Търговските имоти са далеч по-скъпи от жилищните - етаж от къща от 157 кв.м. на Главната например се търгува за 260 000 евро, а друг дом от 103 кв.м. в сграда от 1923 година се продава за 200 000 евро. 

Дори магазините на страничните улици на Главната, като "Отец Паисий" запазват по-ниски стойности - за 220 000 евро се продава магазин от 150 кв.м. в района.  

Парадоксално е, че приблизителни за същите рекордни цени - 2800 евро за кв.м. се търгува офис-магазинна площ на бул. "Мария Луиза", който обхваща 100 кв.м, а цената му е 280 000 евро.  Както и в Капана, и на централния булевард цените варират и има и далеч по-достъпни предложения като магазин от 170 кв.м на цена от 208 000 евро или 1222 евро/кв.м.

Далеч по-ниски са цените в Стария град, където например можеш да си купиш къща от 230 кв.м. и още толкова двор за 200 хиляди евро. На "Иван Вазов" пък 400 000 евро струва къща от 400 кв.м., разположена на терен от близо 1 декар. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.