Складова и производствена база за месни продукти и жилищен имот в кв. "Коматево" на фамилията Кикьови се продава на търг, научи TrafficNews. Причината са огромните задължения натрупани от предприемачите. 

Имотът от близо 7,3 декара в пуснат за публична продан от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 2,64 милиона лева. В сделката влизат всички обекти върху терена - една жилищна сграда, 4 по-големи складови съоръжения и 7 спомагателни постройки, с общо РЗП от около 2700 кв.м.

Неволите за предприемаческата фамилия идват след два залога на търговското предприятие ЕТ „Милена – Борис Кикьов” срещу кредит от 2,5 млн. лева от банка. Длъжници по вземането освен горепосочения едноличен търговец са още дружествата - „Милена Кикьова - 86” ЕООД, „БСК“ ЕООД, „Милена Кикьова” ЕООД, „Борис Кикьов” ЕООД, ЕТ „Сиси - Сийка Кикьова”, както и в качеството им на физически лица и тримата Кикьови – Борис, Милена и Сийка. 

Те спират да изплащат кредита, което е и причина имуществото им да бъде обект на изпълнително дело. Целта е с продажбата да се удовлетворят дълговете към банката.

Базата на фамилията, обект на търг, вероятно е финансирана с европейски средства през Държавен фонд „Земеделие“, тъй като табела на входа указва, че проектът е субсидиран.

Кикьови са натрупали и сериозни данъчни задължения. Милена дължи близо 78 хиляди лева към НАП в лично качество и отделно през фирми фамилията има още 196 хиляди лева борч към бюджета, показват данни от Приходната агенция.

Припомняме, че имуществото на предприемачите е заложник на дълговете им от близо две години. Тогава под прицел бе и фитнес в „Кючук Париж“, чиято сграда е собственост на Кикьови.

Търгът ще бъде отворен от 5 юни до 5 юли, а на 6 юли се очаква да бъдат отворени офертите и да стане ясно дали базата ще бъде продадена и дълговете на Кикьови погасени.