От началото на продажбата на електронни винетки досега са реализирани 1 368 433 електронни винетки за 104 293 616 лева, посичи в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Към момента са монтирани 428 терминала за самотаксуване и предстои да бъдат монтирани още два на ГКПП "Стрезимировци", допълни тя и пресметна, че досега на граничните пунктове има общо 19 устройства.

По думите й винетки, освен в интернет, могат да се закупят от общо 8232 точки.

Аврамова бе категорична пред депутатите, че има работеща система, която е електронна, и в процеса на нейното въвеждане се получават технически проблеми, които обаче се отстраняват незабавно.

"Електронното таксуване е най-голямата и съществена реформа в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройство през последните години", изтъкна министърката.

Според нея с реформата ще се осигури реалното заплащане на ползването на пътищата и това ще стане без да се натоварва бюджетът на гражданите.

Нововъведението е тежкотоварният трафик, който повече руши пътищата, вече да плаща за изминато разстояние. Тя посочи, че събраните около 1 млрд. лева годишно ще бъдат похарчени само и единствено за рехабилитацията на пътищата и за строителството на нови.

Според нея пътният сектор ще бъде първият, който ще се самоиздържа и това ще се усети от хората с подобряването на родните пътища.

В края разисквания депутатите не приеха предложението на "БСП за България" да се създаде временна парламентарна комисия, която да извърши пълен преглед на възлагането, провеждането и изпълнението на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Народните представители не приеха и втория проект на левицата, да се възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството всеки месец да представя доклад пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление за напредъка и резултатите по въвеждането в експлоатацията на е-винетките.

Управляващите обаче приеха предложението на ГЕРБ – строителният министър на всеки два месеца да представя информация за напредъка по електронната система за таксуване на база време и разстояние пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Прието бе и второто предложение – в срок до 31 май 2019 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството да създаде Обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние с участието на партньорски институции и браншови организации.

Снимка: bgtoll