Започва изграждането на многоетажния паркинг в район „Западен“ на мястото на бившия пазар до комплекс "Корона". Неговото реализиране ще бъде на инженеринг, а идейният проект за него е съставен още миналата година.

Съоръжението ще бъде на четири етажа и ще разполага с места за около 180 автомобила. На първия етаж ще има търговска площ, предвидено е там да има кафене и магазини. Обектите ще бъдат отдавани от Общината под наем, като от градските власти се надяват реализирането на печалба от рентата на търговските площи и паркоместата бързо да възвърне инвестицията.

Във вторник на Общински съвет ще бъдат гласувани средствата за многоетажния паркинг, като сумата ще бъде около 3 милиона лева. Процедурата ще бъде в ръцете на район „Западен“.

Многоетажният паркингът на мястото на бившия ТЕЛК пък е в процедура на проектиране. Сградата на ул. „4-ти януари“ до Съдебната палата ще стане 5-етажен паркинг за 500 автомобила. Там инженерингът е избегнат, а след като е готово заданието, ще се пристъпи към избор на фирма-изпълнител и изграждане.

Още един паркинг ще започне процедура по изготвяне на техническо задание. Нов многоетажен паркинг ще бъде издигнат на мястото на ДКЦ 6, като се предвижда сградата до хотел "Лайпциг" да бъде съборена. На сесия на Общинския съвет идната седмица ще бъде гласувана сума от 5 хиляди лева за стартиране на конкурсна процедура за подготовка на техническите задания - за проектиране на многоетажния паркинг и за новия мост над Марица за пешеходци и велосипедисти

Припомняме, че има идеен проект и за изграждане на 7-етажен паркинг с капацитет 500 коли в Тракия. Теренът, който районното кметство в Тракия предвижда за целта, се намира срещу блок 15 в близост до бул. "Освобождение" и жилищен комплекс "Елит".

Тази година се очаква проектирането на големия инфраструктурен проект да приключи. След като бъде финализирано, вече ще има ясна представа колко ще струва неговото изграждане и ще бъде мислено за финансирането му. 

Снимката е илюстративна!