"Пия биря, следователно съществувам" - с този пивък римейк на афоризма на Рене Декарт бе открито новото място за занаятчийска бира в Пловдив "Пивоварница Каменица". Автор на перифразата бе един от официалните гости на церемонията посланикът на Кралство Белгия в България Франсоа Бонтан.

За първата среща под емблематичния комин дойдоха още посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-областния управител на Пловдив Димитър Керин и редица обществени личности. Откриването бе поверено на Михай Войкуген - генерален мениджър на компанията, и изпълнителния директор Антон Карлов. 

"Това място комбинира култура, традиции и история", посочи Карлов.

Пивоварницата е наследството на завода за бира в Пловдив от 1881 година, който бе съборен през 2017, оказал се в центъра на Пловдив след процесите по урбанизация. Днес производството на пиво е изместено изцяло в Хасково, а наследство от първата фабрика в Пловдив остава стария комин и микропивоварната, в която се създава крафт бира. В портфолиото попадат пет разновидности пиво, които бяха презентирани днес. Сред тях намират място добре познати вкусове, които обаче са видоизменени. Така акцент в програмата се превърна спайс вайс бирата, която има богат аромат и вкус на чубрица и сминдух. 

Инвестицията в пивоварницата е на стойност 2 милиона лева в зона около 800 кв.м. Първа копка бе направена през 2017, като по проект мултифункционалнитя комплекс трябваше да включва ресторан, микропивоварна, амфитеатрална сцена, малък парк, музей на 135-годишната история на пивоварната и място за сувенири. Музеят обаче все още не е създаден. Кметът Иван Тотев посочи, че искрено се надява скоро именно тази част комплекса, съхраняваща историческата памет, да бъде изградена.

Заведението приема посетители от няколко дни. Атмосферата му е резултат от съчетание между съвременните подходи в архитектурата за мултифункционални пространства и опит да се запази автентичността. Така коминът е запазен в първоначалния си облик и обем. Интериорът е изцяло подчинен на индустриалния дизайн - дървени масивни маси, решетъчен окачен таван с черни семпли лампи и бутилки, спускащи се над главите на посетителите. Една от стените е с "облицовка" от празни бирени бутилки, а няколко картонени експозета, разказват за историческото превъплащение на мястото.