Тържествена първа копка на фона на проливен дъжд - така бе даден старт на мултимилионната инвестиция за изграждане на завода за производство на части за "Мерцедес" край Пловдив. Предприятието ще бъде осмо за голямата турска компания „Одело Фарба Лайтинг Груп“, която е водещ производител на автомобилно осветление.

За официалната церемония по стартирането на проекта днес на терена с големина 92 хиляди квадратни метра, разположен в Индустриална зона "Куклен", част от Тракия икономическа зона", пристигнаха Ахмет Байрактар, президент на „Одело Фарба Лайтинг Груп“, министърът на икономиката Емил Караниколов, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), г-н Хюсейин Ергани, Генерален консул на Република Турция в Пловдив, кметът на община Пловдив Иван Тотев, кметът на община Куклен Мария Белчева и още официални гости. 

Символична първа копка бе положена от всички тях пред еднотонов гранитен монумент. Ахмет Байрактар изрази радост, че започва този дългосрочен инвестиционен план именно край Пловдив. 

„Компаниите на „одело Фабра“ заемат важно място сред глобалните инвестиции на фамилия Байрактар – те произвеждат осветление за превозни средства от висок клас. Осигуряват хиляди работни места и конкурентоспособност на своите партньори. Творим светлина с вдъхновение – това е нашата мисия, от както се обединихме.

За да се стигне до днешната инвестиция ние направихме интензивни анализи и проучвания през последните 2 години. През това време ръководството на ТИЗ, община Пловдив, община Куклен и Министерството, а решението да инвестираме в България се дължи на тяхната съпричастност.

Вярваме, че новата ни инвестиция в автомобилната промишленост ще е важна за представянето на България пред германската автомобилна промишленост“, посочи изпълнителният директор Байрактар.

Инвестиционното намерение на „одело Фабра“ е с дългосрочна инвестиция до 2023 година. Планът включва построяването на три завода – два производствени, един за електроника и парк за поддоставчици. Първият завод, който трябва да е готов до 2020 година ще се разполага на терен от 21 кв.м., а целият закупен терен е с площ 90 хиляди квадратни метра.

По план заводът в Куклен трябва да отвори 400 работни места, а инвеститорите обещават в него да се прилагат най-нови технологии. Дългосрочната инвестиция е 36,8 милиона евро, а амбицията на фирмата е годишният оборот през 2023 да достигне  40 милиона.

„Байрактар холдинг“, в чиято структура влиза „одело Фарба“ е група развиваща технологии своя разработка от 1935 година.  Сливането на „Фарба и „одело“ се реализира през 2011. До момента корпорацията има 7 завода в Турция, Китай, Германия и Словения и обслужва автомобилни марки като Мерцедес, Ауди, БМВ, Рено, Тойота, Фоклсваген и Форд.

От компанията планират да изградят  научно-развоен център в София, където ще работят 40 инженери. Той ще бъде клон на този в Щудгард и в неговите рамки ще бъдат разработвани технологии с висока добавена стойност – електроника и иновативни софтуерни продукти. Кметът на Пловдив обаче предложи това развойно звено да бъде основано в Пловдив, а Ахмет Байрактар се съгласи да проведе разговор с градоначалника за възможностите на града под тепетата.

„одело Фабра България“ получи сертификат за инвестиция клас „А“ от Българската агенция за инвестиции, който бе лично връчен от нейния директор Стамен Янев. Той припомни, че преговорите за реализация на инвестиционното намерение датират още от края на 2016 година.

„Най-после можем да видим визуализация. Лидерството е равно на иновации плюс инвестиции“, посочи Янев и от тона му стана ясно, че уравнението е напълно валидно за турския инвеститор.

„Инвестицията ще бъде около 37 милиона лева, а това показва че правителството върви в правилна посока“, посочи министърът на икономиката. Той бе категоричен, че това е доказателство, че в България има добър бизнес климат.

Посланикът на Турция не успя да присъства на първата копка на производствената база, ала генералният консул на Република Турция в Пловдив, г-н Ергани поднесе своите поздравления от името на съседката ни.

„Днес е хубав и незабравим ден. Турските инвестиции с България са около 2.2 милиарда долара, а с днешният старт се очертава те са скочат с около 50 милиона нагоре“, посочи генералният консул. Той подчерта, че инвестициите са много важни, тъй като дават поле на България да се превърне във фактор в автомобилния сектор.

От неговите думи стана ясно, че производството ще бъде предимно за експорт, което пък ще допринесе за макроикономическите позиции на страната и ще донесе благополучие в региона от гледна точка на заетост и икономическа експанзия.

Това е второ турски предприятие, което стъпва в Икономическа зона „Куклен“. Пламен Панчев се похвали, че вече има 182 инвеститори в рамките на ТИЗ. Непрекъснато разширяване на дейността – това пожела както на икономическата зона, така и на новия инвеститор.

Пловдив е класиран в челната тройка за най-развиващи се икономически центрове  в редица чуждестранни класации именно заради такива инвеститори, посочи Панчев.

Представители на германския завод на фирмата подариха на „одело Фабра България“ специална капсула, в която по техните думи е запечатана чистата енергия на работещите там. Те изразиха надежда основата в Пловдив да стане много силна и да успешно пътуване заедно.