Център за професионално обучение на работници и ученици беше открит днес официално в Индустриална зона „Раковски” към Тракия икономическа зона. Инвестицията е обучителния център "Тракия", изграден за целите на квалификация и преквалификация, е в размер на 1,7 милиона лева, от които над 1 милион европейско финансиране по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

Центърът за обучение, който е предназначен да обхваща около 600 души годишно, бе открит на официална церемония, на която присъстваше заместник министър-председателят Томислав Дончев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, зам-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, кметът на община Марица и Раковскии, генерал Матеев, директори на няколко професионални гимназии в района и други гости. Самият премиер Бойко Борисов не откликна на поканата на двигателя на проекта "Клъстер Тракия икономическа зона". 

Домакин на събитието беше дъщерята на директора на ТИЗ Пламен Панчев и мениджър-проекти на компанията Вяра Панчева. 

"Центърът за професионално обучение "Тракия" е част от интегрирания план за развитие на Тракия икономическа зона. стратегията на ТИЗ Мисията на центъра е да задоволи нуждата от квалификация и образование на служителите на фабриките в ТИЗ. Идеята е да го използват както компании в рамките на индустриалните зони на Пловдив, така и в  цялата област", подчерта Вяра Панчева. Тя обясни, че към момента има няколко зали за обучение по програми на някои от настоящите инвеститори, но е предвидена възможност всяка фирма сама да предостави техника за обучение за своите собствени нужди. 

"Тракия икономическа зона е един от икономическите центрове на България и това е без всякакви преувеличения. Мащабът ѝ е огромен - над 10 милиона кв.м. и над 2 милиарда инвестиции. Пред нас днес стои модел на сътрудничество между бизнес, общини и наука. Истината е, че инвеститорите нямат нужда само от инфраструктура, а предимно от кадри", заяви Томислав Дончев по време на откриването на Центъра.

Той си пожела скоро индустрията да премине към високотехнологично развитие, което да осигурява висока добавена стойност на страната. 

"Радвам се на всяка нова фабрика и инвестиция, но нека да не ги мерим само в брой и в пари", завърши той и посочи, че именно това е пътят да се повишава квалификацията на кадрите и по този начин да се привличат все по-високотехнологични инвеститори в България. 

Основната цел на центъра е да дава необходимите практически умения на бъдещи и настоящи кадри на предприятията в индустриалните зони на Пловдив, но и да обучи деца от професионалните гимназии в района. 

Малко след като символично официалните гости прерязаха лентата на звеното за обучение, всички те редом с шест директори на професионални гимназии в района подписаха споразумение за обучение по дуалните програми. 

В завършек Томислав Дончев разкрие, че в момента се работи върху изготвянето на Закон за индустриалните зони. Нормативният документ ще цели да се уреди процедурата за предприемачите, които касаят всички изисквания за статут на земята, процедури по съгласуваност с РИОСВ и др. 

Вижте повече в репортажа на TrafficNews: