Районният съд в Пловдив осъди пловдивския таксиджия, който използва логото на известна фирма таксита, за да работи като копърка. 43-годишният Ивайло, който в продължение на месеци се подвизаваше с жълт мерцедес с подвеждащи стикери по пловдивските улици, е осъден на две години лишаване от свобода, като наказанието е отложено с три години изпитателен срок. Освен условната присъда, мъжът е санкциониран и с 1800 лева глоба. 

Припомняме, че TrafficNews.bg съобщи неколкократно за некоректните практики на шофьора, който работил на частно със стикери, които силно наподобяват дизайна на логото и номера на известна пловдивска таксиметрова фирма. 

Пловдивчани масово са спирали таксито, подведени от визията на колата, и са плащали двойни и тройни такси от обичайните. Така "извозените" граждани започнали да подават жалби, на база на които прокуратурата повдигна обвинение. След това на шофьора на имитиращото такси беше спретнато представление, в което служители на икономическа полиция, пожелаха да се възползват от услугите му. Ивайло бе уличен за нарушаване на промишления дизайн, въпреки че поне разполагал с необходимите документи за извършване на този вид услуги, но не и към конкретната фирма. 

Таксиджията, имитиращ известна фирма и смъкващ кожата на клиенти, отива на съд СНИМКИ43-годишния Ивайло си намери майстора, ще отговаря за използване на защитен дизайн без съгласието на притежателя

По делото е установено, че използваният от Ивайло стикер се различавал от този на фирмата само по една буква и цифра, но повтарял изписването, цветовото съчетание на дизайна и почти еднаквото подреждане на цифрите и буквите, което е в разрез със Закона за авторското право и сродните му права.  

Шофьорът на копърката обаче е обжалвал присъдата си, като преди три дни материалите по делото са докладвани на Окръжние съд в Пловдив, където казусът ще се гледа на втора инстанция.