Отсрочката от 6 месеца за бизнеса до приемането на Наредба Н-18 за данъчно отчитане официално е дадена. Това става видно от днешния брой на Държавен вестник, в който всички срокове са променени. 

За търговците, използващи софтуери за управление на продажбите новия "дедлайн" е отместен от 31 януари на 31 юли 2020. Промени има и за лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт. Те също имат отсрочка да приведат дейността си в съответствие с изискванията до 31 юли. Така всички издадени удостоверения за регистрация на сервизни фирми се считат за валидни до същата дата. 

На следващо място нов реверанс е направен и към онлайн бизнеса. Тези, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и не използват друг софтуер за управление на продажбите, до момента бяха длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания на наредбата в срок до 31 март 2020 г. Срокът и за тях се изменя до 31 юли. 

През първите три месеца на гратис периода, финансовият министър Владислав Горанов обеща да се провеждат срещи с бизнеса и юристите, за да може да се изяснят неяснотите на нормативно ниво. 

Припомняме, че поредното удължаване на сроковете дойде часове преди големия протест на ресторантьорите и хотелиерите, обединени чрез браншови асоциации. Те имаха спешна среща с изпълнителната власт, на която бе взето решението за още 6 месеца гратис период.