Глемпинг комплекс с атракционна база и мотел към него ще бъдат изградени край футболната база на "Ботев" в началото на Коматево, научи TrafficNews.bg

Досега Пловдив не разполагаше с нито един къмпинг или кемпер база, в които гости на града да могатда отседнат, а появата на висок клас глемпинг е пробив на национално ниво. Глемпингът е 5-звезден къмпинг, който разполага с удобства, аналогични на луксозен хотел. Към всяко място за кемпер е осигурен подслон, оборудвано е със собствени санитарен възел, високотехнологично управление на електричество, вода и всички други комуникационни мрежи. 

Амбициозният проект, който вече е в етап на одобрение на инвестиционното намерение, е на пловдивския бизнесмен Антон Кьосев. Собственикът на зала С.И.Л.А. има солиден опит в управлението на хотели и ресторанти, доказателство за което са хотел "Алианс" и ресторант "Копчето" в Пловдив. В това си начинание изхожда от своята лична страст - къмпингуването. 

"От 45 години съм къмпингар, обикалям навсякъде. Гордея се с Пловдив - третият най-стар жив град в света, съответно каня всички да го посетят, но когато ми кажат "идваме, само ни дай координати" - няма какво да им дам. Никъде в Пловдив няма възможност да отседнеш по такъв начин, което е срам и резил за града ни. Именно на база това се зароди идеята да създадем глемпинг. Правим авангарден опит, но трябва да възпитаваме хората, за да останат в България", посочи Кьосев.

Целият комплекс ще бъде разположен върху малко над 10 декара серверно от базата на "Ботев". Той ще включва глемпинг база с капацитет около 50 места. Самият комплекс ще бъде обезпечен с високо технологични решения - рецепции няма да има, а всички процеси по заявки, резервации, плащания ще бъдат напълно автоматизирани и дигитализирани. Бариери, осветление, отопление, поливна система и всички останали условия за пребиваването там ще бъдат инкорпорирани в система smart home - пълна автономия на действие. 

Авангардният проект не свършва до там. В комплекса са замислени мащабни увеселителни съоръжения, включващи течаща река с вирове, в които хората да могат да се разхлаждат. Ще бъде построена къщата на Баба Яга, землянка, в която ще може да се спи, двуетажен рейс, вагон, цигански каруци и всевъзможни допълнителни атракциони, които ще съчетават класиката в глемпинга с културните особености в България. 

Инвеститорът си поставя сериозни крайни срокове, като амбицията му е глемпинг базата да бъде завършена до април следващата година. Целта е глемпингът да може да се използва от хилядите туристи, които се очаква да посетят Пловдив по време на председателството му като Европейска столица на Европа през 2019 година.