През последните шест месеца цената на ремонтните дейности е скочила драстично - с над 30%. От една страна увеличението на цените идва от инфлацията и драстичното поскъпване на строителните материали. Други фактори в ценообразуването - цените на горивата, електричеството, газа и не на последно място - работната ръка, също дават своя сериозен отпечатък върху крайният бюджет за преоразяване на дома. 

Българите обаче не губят ентусиазъм, а строителните фирми споделят, че последните месеци са много силни за бранша.  Финансирането на ремонти и довършителни дейности идва както от спестявания на домакинствата, така и с банково кредитиране. 

Една от основните причините за засиленото търсене на майстори и специализирани компании за цялостни ремонти на дома е рекордното поскъпване на имотния пазар. Високите цени са сериозен мотив у собствениците на стари имоти да ги преобразят и пуснат за продан на далеч по-високи стойности от тези на придобиване. Подобна стратегия имат и инвеститори в имоти на зелено или ново строителство, които завършват имота с цел препродажба или отдаване под наем. Бурният темп на строителството в София, Пловдив и други областни градове допълнително засилва тази тенденция. 

Собственици на фирми за ремонти обаче трудно намират работна ръка. Много от добрите кадри са емигрирали в Западна Европа, където трудът им е високоплатен. Останалите от професията настояват за солидно заплащане и на родна земя. От там поскъпва и цената на труда, която е сериозно перо в крайната сметка за ремонти и довършителни дейности. 

Тенденции и цени

Само за последните няколко месеца цените за поставяне на плочки - една от основните дейности при довършителни работи, са се с вдигнали с от 30% до 50% според вида на плочките. Ако при стандартни плочки тарифата преди няколко години бе 20 лв за кв.м., в средата на 2021 година нямаше оферти под 30 лв. за кв.м., а днес трудът не пада под 40 лв. за кв.м. Новите тенденции за слагане на все по-големи плочки обаче се таксува далеч по-скъпо - например едва ли ще се намери някой да ви сложи гранитогрес с размери 60/120 см. за по-малко от 50 лв за кв.м

Освен големи плочки, клиентите предпочитат те да са в каменни тонове. Най-предпочитани са мраморните, а за фризове, орнаменти и понякога дори за цели бани се избират шарки, имитиращи дърво. 

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали на средно около 20 лева за квадрат, като се включат всички дейности по оправяне на стените. Майсторите отчитат, че има намалено търсене на разпространените преди години венициански мазилки и друг тип по-луксозно изпълнение. 

"Напоследък се предпочитат по-изчистените изпълнения. Все повече хора искат стените им дори да са изцяло в бяло, като предпочитат декорацията да е от картини, мебели, осветление", обясняват експерти по ремонтни дейности. 

На заден план остава ползването на гипсокартон. Той се поставя само при апартаменти без външна изолация, което го прави неприложим при сградите ново строителство. Част от хората залагат на кнауф и при мансарди и последни етажи. Фигурите от гипсокартон, основно куфари по тавани, които бяха изключително нашумели последните години, днес са позабравени и интересът към тях съответно не е висок. Това е причината цените на услугите с кнауф да не са особено поскъпнали, освен, разбира се, при индексирането заради стойностите на материала. 

При апартаменти и къщи от висок клас, тарифите скачат двойно. Облицовките с камък започват от 50 лева за кв.м. Между 20 и 40 лева за кв.м. излизат и дейностите по стълбища и площадки. 

При подовете водещ е паркетът. Нова тенденция предвижда той дори да се слага на една от стените в апартамента, макар вече да има и специален вид - именно за стени. Отстъпват обаче всякакви панели и друг тип "покриване" на стените - ПВЦ панели, тапети, тухли и друг тип строителна декорация. Цените при настилките също са с над 15-20% по-високи. Замазките пък започват от 20-25 лева за кв.м.

ВиК и Ел инсталациите при ремонтите дейности също поскъпват. Особено при старите жилища, където е необходимо почти пълната им подмяна. Около 1000 лева е само труда за подмяна на ел. инсталации, а при ВиК услугите цената дори е по-висока - 1500 лева. 

Къртенето, чистенето, извозването и въобще подготовката за ремонт при стари имоти също е доста скъпо перо. При малки помещения, като санитарен възел и цените за тези дейности започват от 300 лева за около 20 кв.м. площ за къртене - стени, под и т.н. Ако се променят стени, приобщават се тераси и сходни дейности цените са още по-високи - 400-500 лева, според площта за къртене. 

Бюджет 

Минимум 20-25 хиляди лева бюджет трябва да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите апартаменти съответно минимум 40 хиляди лева. Това показват ориентировъчните ставки, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е много индивидуално и зависи от това дали клиентите ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково изпълнение. По-скъпи и луксозни дейности се предпочитат от хората с апартаменти в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски райони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните варианти. 

Ако се ремонтира стар апартамент, заделената сума трябва да е с поне 50% повече. Причината е, че при тях обикновено има пълно обновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо заради нуждата да се къртят стари плочки. При тези жилища често възникват нужди за преустройство на апартамента, съответно изграждане на нови стени или бутане на стари.