Volkswagen ще инвестира 2,1 милиарда евро в две китайски дружества за производство на електрически превозни средства, като така ще увеличи значително позициите си на най-големия автомобилен пазар в света, докато международните конкуренти все още се стремят да стъпят убедително там. 

VW заяви, че ще инвестира 1 милиард евро, за да вземе 50% дял в държавната компания на Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), като така ще увеличи участието си в съвместния бизнес с JAC на 75 % от 50% дял.

Съвместното предприятие ще пусне още пет електрически модела до 2025 г. и планира да изгради нова производствена база за автомобили, заяви VW. Немският гигант има за цел да продаде 1,5 милиона автомобила, разчитащи на нови източници на енергия (new energy vehicles, NEV) - включително акумулаторни електрически автомобили, както и плъгини за хибридни и водородни превозни средства с горивни клетки. 

Чрез друга сделка VW ще плати 1,1 милиарда евро за придобиване на 26,5% от Guoxuan High-tech Co Ltd, производител на акумулатори за електрически превозни средства, ставайки най-големият акционер в дружеството. VW заяви, че Guoxuan, базиран в Хефей като JAC, ще доставя батерии за EV модели в Китай.

Китай си е поставил цел 25% от годишните продажби на превозни средства от 2025 г. да бъдат съставени от автомобили с алтернативни източници на енергия. Повече от 25 милиона автомобила бяха продадени в Китай миналата година.

Припомняме, че дружеството имаше планове да построи нов завод в Източна Европа. България и в частност Пловдив бяха спрягани дестинации, но в крайна сметка дружеството разгледа най-сериозно офертата на Турция, която предложи атрактивно място в индустриалната зона край Измир и обеща да закупи огромен брой автомобили за държавните си структури. Това беше и за момента окончателното решение за нова база на автомобилния холдинг VW.