Пикови стойности на наемните цени, тотално разминаване между търсене и предлагане, изискващи и неотстъпващи хазяи - това само част от тенденциите на пазара на недвижимо имущество в Пловдив. 

В навечерието на новата академична година агенциите отбелязват драстично поскъпване на наемните апартаменти в града под тепетата. Над 10% завишаване спрямо предходната година и допълнителни ставки за горещите сезони. Скъпата цена обаче не обезсърчава квартирантите, факт е обаче тоталното противоречие между очакванията им и реалността. 

Средностатистическият наемател в Пловдив търси имот на стойност от 250-350 лева с опция за максимален наем от 400-450 лева. На практика на пазарът на имотите започва от същите стойности, но в евро - от 250 евро до 800 евро за многостаен апартамент. Подобни цифри шокират много от наемателите, тъй като подобен наем обикновено не се вмества дори в една средна работна заплата. 

"На пазара се намират изключително рядко имоти в ценовия диапазон, за който се интересуват почти всички от клиентите, които идват при нас. За съжаление обаче апартаменти, които са с подобна стойност от около 350 лева не са в търговско състояние. Това дори е меко казано, те не са пригодни за обитаване", коментират експерти от агенция "Явлена Тракия". Тя посочиха, че през последните седмица са били на два огледа в подобни непригодни имоти на по-изгодна и очаквана цена, в които още от входната врата ги лъха мирис на мухъл.  

Брокерите уточниха, че по-далновидните клиенти търсят и резервират имоти още през юни месец, когато цените са под космическите стойност на август и септември. В повечето случаи те дори предпочитат да предплащат два наема допълнително или да постигнат договорка с хазяите да предплатят дадена сума за резервация като взимат ключа едва в началото на есента. Въпреки че стотици имоти са окупирани още от предходните месеци, в момента пазара изобилства от предложения, просто не са по джоба на всеки. 

Най-предпочитани и тази година са районите около ВМИ и Медицинския университет. Единствено там предлагането е почти изчерпано към днешна дата. В централните райони около Пловдивски университет и Технически университет цените са най-високи, като там средно жилищата се предлагат за минимум 400 евро и нагоре. 

От няколко години обаче се наблюдава странно упорство от страна на хазяите, които не желаят да свалят цените на старите жилища. Панелки или много стари монолити в покъртително състояние се състезават с цените на новото строителство, коментират брокерите.

"Градът в момента изобилства от нови апартаменти, които се дават под наем. Те са в безупречно състояние, а цените им са равностойно на тези на старото строителство, което е абсурдно“, възмущават се имотни агенти, които считат, че създаденият паритет в това отношение е абсурден.

Освен изключително високи цени, от които не са склонни да отстъпват, хазяите имат и безброй изисквания към хората, които ще обитават дома им. Някои държат апартаментът да се обитава от двойка, други не искат романтични отношения между хазяите си, трети третират по полов признак и т.н. Дискриминационните признаци са много, ала наемодателят винаги има право.

Подобна несигурна и критична обстановка на пазара на наемните имоти тласка мнозина студенти към търсене на постоянен дом. Ниските лихви по кредитите също насърчават пътя от наемател към купувач. Брокерите често са изправени пред двойно искане – търсете ни квартира, но и едностаен или двустаен апартамент за закупуване.

„Родителите спестяват и считат, че със заделени 80 хиляди лева, които не са никак малка сума, могат да подсигурят сигурност на детето си в новия град. Това обаче е илюзорна представа, тъй като за тази сума има много малко апартаменти в крайните квартали, в лошо състояние“, посочват от агенцията.

Въпреки това сделки не липсват при тези, които могат да си го позволят.

„Истината е, че въпреки някои скептични прогнози за пазара, ние считаме, че поне в следващите 2 години цените няма да паднат. Няма празно пространство в Пловдив. Как мислите, дали един строител ще започне обект, ако не е реализирал около 70% от продажбите още на проектна фаза?“, питат риторично брокерите.

Заради мащабните и многобройни нови комплекси в града, десетки решиха да инвестират парите си в недвижим имот именно с инвестиционна цел. Междувременно обаче, когато имотът им е с много висок наем и не се реализира на пазара, те се ориентират към продажба. Пазарът на вторичните продажби никак не е за подценяване.

От агенцията предричат, че в обозримите месеци няма да има спад нито в цените, нито в интензивността на имотните сделки, тъй като докато има търсене и продажби, пазарът няма да утихне.