По предварителни данни на Националното преброяване на населението и жилищния фонд у нас в област Пловдив има 348 107 жилища. По данни на Евростат около 30% от тях са необитаеми. С други думи в областта има над 100 000 жилища, които пустеят. 

Предвид нарастващия темп на строителство в град Пловдив, не е учудващо, че на пазара скоро ще излязат още десетки нови апартамента, които в момента са в строеж. Бетонното мултиплициране за сметка на демографския срив пък логично води до извода, че броят на свободните жилища тепърва ще се увеличава. 

Високите цени на недвижимо имущество не отказват потенциални купувачи, които основно купуват с инвестиционни цели. Такива цели могат да бъдат препродажбата на имот след ремонт или пък след определен период от време, но основно са отдаване под наем. Именно заради това пазарът за отдаване на жилища е изключително важен фактор за определяне на това добра или не толкова добра идея е да инвестираме парите си в имот. Второто много важно уравнение, в което се намесва размерът на рентата, е банковото кредитиране. Предвид, че всеки четвърти имот в Пловдив се купува с ипотека, то определено трябва да калкулираме точно колко време ще ни отнеме да покрием борча си. 

Най-висок ръст на сделките с имоти в Пловдив за година! Ипотеките също скочиха с 33%Всяка четвърта сделка с имот е била финансирана от банката

На имотният пазар обикновено продажните и наемните цени на имоти се намират в обратна пропорционалност. С други думи, когато цените растат наемите остават статични или се понижават и обратно, когато цените намаляват наемите се увеличават. 

Дори цените на наемите да не поевтиняват през последните няколко години, то те изостават спрямо продажните стойности по сделките. Така, ако до преди няколко години излизаше далеч по-нерентабилно да живееш под наем, то днес периодът, в който ще се изплати една ипотека изглежда много по-далеч в хоризонтите. При средна цена на жилище от 80 000 евро в Пловдив и 20-годишен срок  на ипотечния кредит само средната вноска само по главницата е 650 лева месечно. Средната цена на наема е по-ниска на този етап. 

Бърза справка сред налични към днешна дата оферти за наеми в Пловдив показва, че средният наем в града е 550 лева на месец. За толкова се предлага относително готов за живеене двустаен апартамент около 70 кв.м. По-скъпи логично са квартирите в централните квартали на града и районите около университетите. Тристаен в по-предпочитаните квартали се търгува средно за 780-800 лв./месец. От друга страна по-малките апартаменти до 60 кв.м. приемат наематели за средно 400-440 лева.  Към 1000 лева вървят пък по-големите и луксозно обзаведени жилища.

Цените показват, че наемът в момента е между 15 до 25% по-нисък, отколкото ще бъдат вноските по горепосочения пример за ипотечен кредит. Причините за това явления се коренят основно в пазарния принцип на търсене и предлагане. Предлагането на имоти за наематели се покачва значително, предвид че много хора купуват жилище именно, за да го отдават под наем.

Наводняването на пазара, подпомогнато и от строителите на големи жилищни комплекси, създава на практика излишък на имоти, което пък води до задържане на цените на наемите. От друга страна обаче галопиращата инфлация кара хората да търсят място за спестяванията си.

Третият фактор, който определя цените, са студентите. Те са и един от сериозните ползватели на рентовия фонд на жилища в Пловдив. Предвид смутните пандемични времена и въвеждането на онлайн форма на обучение в много от вузовете, студентите все повече отбягват да наемат дългосрочно квартири.