Над 40 фирми, стопанисващи ресторанти и хотели в Пловдив, в които звучи нелицензирана музика са глобени от началото на 2019 година. Такава информация бе изнесена на днешната среща на бранша под тепетата, организирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

"Всеки собственик на обект, в който звучи музика, трябва да има музикален лиценз", на това остро наблегнаха днес представители на организациите за колективно управление на авторски и сродни права "Музикаутор" и "Профон". Те присъстваха на дебата в „Парк и СПА хотел Марково“ край Пловдив, на който взеха участие още представители на Министерството на туризма, Комисията за защита на личните данни и Община Пловдив.

От организациите за защита на авторските права на музиканти, автори, продуценти и изпълнители, припомниха, че по техни данни около 15% от бранша в България е платил за лиценз за музиката, която звучи в обектите. Дадоха и паралел с Англия, където легални са над 95%. 

"Вие сте гръбнакът на икономиката. Законът е закон и трябва да се спазва. Трудът на хората, занимаващи се с музика, е огромен и за него трябва да се заплаща. Музиката е продукт и е предвиден за размяна. Не трябва да се изкушаваме, въпреки неговата достъпност, да го използваме, без да сме платили за него", категоричен бе Момчил Даскалов от "Музикаутор". 

Той припомни за най-важните промени, влезли в сила от 2019, които касаят пряко предприемачите в бранша, а именно регламентите, с които на общините бяха делегирани правомощия да контролират музикалните лицензи. Те ще извършват проверка на всички обекти минимум 1 път годишно и при установяване на нарушение ще налагат санкции от 2000 до 10 000 лева.  

Паралелно с този контрол, ще вървят и инспекциите от Министерството на културата, където при нелицензирана музика в обекта, глобите започват от 2000 до 20 000 лева, а за повторни нарушения от 3000 до 30 000 лв.

Организациите за колективно управление на авторски и сродни права припомниха, че са направили обединен продукт "MusicPro" и така вместо фирмите да купуват лиценз веднъж в "Музикаутор", веднъж в "Профон", те ще имат възможност за пълен пакет. 

"Има много злоупотреби при лицензирането на музиката. Те се извършват от така наречените независими дружества за управление на права. Имайте предвид, че при нас се държат 95% от правата в световен мащаб, като при нас е разрешено да ползвате радиа, YouTube и т.н. За тях остават до 5% и те имат много малки селекции, които трябва да ви предоставят на диск, флашка или стрийм. Всичко извън това е нарушение и пак ще ви глобят", обясниха от "Музикаутор".

Те допълниха, че са монополисти, но според КЗК не злоупотребяват с господстващото положение, а и са неправителствена организация, която няма право да разпределя печалба, въпреки че прибира около 20% за административни разходи.

50% от глобите, които Община Пловдив прибира от обектите, в които звучи нелегална музика, отиват във фонд "Култура", а другата половина в общинския бюджет. 

Мащабният форум бе свикан с идея браншът да дебатира по наболели теми като данъчните задължения и отчетност, както и да се консолидира с обща позиция по новите регламенти на НАП и исканията си за промяна на ставката за ДДС. Разговорът обаче бе засекретен за медиите, тъй като от БХРА обясниха, че искат да си говорят прямо и искрено, а това включва не особено удобни факти и обстоятелства.