Заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и президентът Росен Плевнелиев пристигат в Пловдив за четвъртото издание на бизнес форума "Индустрия 4.0". Събитието ще бъде открито от кмета Иван Тотев като своеобразен домакин. Основна тема на тазгодишното издание на един от най-големите бизнес форуми у нас е автомобилният сектор, който ще бъде разглеждат като нов двигател за растеж на икономиката. 

Очаква се над 400 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни консултанти, представители на ЕК и дигитални предприемачи да се съберат на 3-ти октомври в хотел "Империал" в Пловдив. 

Първите два панела ще разгледат политики и инициативи за индустриален растеж и развитие на аутомотив индустрията в региона, а в следобедните часове ще бъдат разгледани теми като цифровизацията за по-ефективно производство, иновации в технологията за бизнес развитие и различни варианти за финансиране. 

Целта на предстоящата конференция е да проследи мястото на българския бизнес спрямо технологичните промени и иновации. Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като ИТ и автомобилно производство извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

През изминалите години, Пловдив поддържа силен положителен тренд по отношение привличането на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Равнището на безработица в ЮЦР за второто тримесечие на 2019 г. по данни на НСИ е само 2,8%. Според данни на Института за пазарна икономика, регион Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори.

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия Икономическа Зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

“Индустрия 4.0″ цели да покаже добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвестиции и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката на страната.